Pilonul II in sanatateIon BAZAC vrea asigurari complementare de sanatate, pe modelul Pilonului II


Ministrul sanatatii, Ion BAZAC, si-a propus ca pana la sfarsitul anului 2009 sa conceapa un proiect de dezvoltare a unui sistem de asigurari de sanatate complementare, similar Pilonului II de pensii private. Aceasta actiune ar veni in scopul cresterii competitiei intre spitale si, implicit, a calitatii serviciilor medicale.

"Va trebui sa definim daca putem sa dezvoltam un sistem complementar de asigurari. Pilonul II de pensii functioneaza foarte bine si in momentul in care vom putea sa avem si o acreditare a spitalelor atunci acestea vor incepe sa intre in competitie pentru aceasta diferenta de bani care va veni din asigurarile complementare, asa cum se intampla si la pensii", a declarat ministrul sanatatii.

"Ce a lipsit in sanatate a fost competitia, nu intre public si privat, ci intre doua spitale publice care alearga amandoua pentru un anumit tip de finantare. Trecand de acesta faza ne putem pune problema si de pachet de servicii, pe aceasta tema existand deja o intreaga dezbatere", a adaugat Ion BAZAC, intr-un interviu acordat ZF.

De altfel, una dintre principalele probleme ale industriei asigurarilor private de sanatate este lipsa unei definiri clare a pachetului de baza de servicii medicale, in lipsa careia notiunile de asigurari complementare si suplimentare de sanatate nu pot fi clarificate.

Pentru acest proiect al asigurarilor complementare de sanatate, ministrul sanatatii a avansat ca termen finele anului in curs, realizarea acestuia fiind planificata pentru anul 2010.

Totusi, specialistii din piata asigurarilor considera ca, in cazul in care pachetul de baza se limiteaza anul acesta, se va crea o deschidere pentru asigurarile complementare de sanatate, pentru care piata de profil nu este inca pregatita.

Reforma in domeniul asigurarilor de sanatate trebuie sa aiba ca baza de sprijin un sistem de parteneriate public-private intre asiguratori, furnizori de servicii medicale, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Casa Nationala de Asigurari Sociale, Ministerul Sanatatii si celelalte parti implicate direct, parteneriat aflat, momentan, intr-un stadiu mai mult decat incipient.

Totodata, pe langa necesitatea definirii pachetului de baza, piata de profil are nevoie de sprijinul statului pentru extinderea deductibilitatii asigurarilor private de sanatate si la persoanele fizice, de aceste facilitati beneficiind deocamadata doar angajatorii. Astfel, gradul modest de penetrare al acestor asigurari in randul populatiei va putea fi majorat.

Asigurarile private de sanatate au inregistrat, in primul semestru al anului 2008, o scadere nominala in euro de peste 15,7%, de la 4,10 mil. EUR in S1/2007, la 3,46 mil. EUR (12,7 mil. lei), ponderea acestei clase in total subscrieri diminuandu-se astfel de la 0,38% la 0,29%.

La noua luni, asigurarile de sanatate au crescut nominal in euro cu 2,17%, pana la 7,04 mil. EUR, fata de cresterea de 24,36% consemnata dupa primele trei trimestre din 2007, ponderea acestei clase in total subscrieri diminuandu-se de la 0,43% la 0,38%.

sursa: 1asig.ro/
http://www.1asig.ro/Ion-BAZAC-vrea-asigurari-complementare-de-sanatate-pe-modelul-Pilonului-II-articol-2,3,100-34393.htm

Un comentariu:

  1. totul pare in faza de proiect, asa ca nu se stie cand si cum se va trece si la aplicarea acestei initiative...

    mai avem pana acolo, cred.

    RăspundețiȘtergere