Cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului

Astăzi va avea loc o eclipsă totală de soare care va dura 6 minute şi 39 de secunde. Este eclipsa cu cea mai lungă din acest secol, următoarea fiind aşteptată în 2132. Fenomenul va fi vizibil în India, China şi Japonia, iar punctul maxim se va vedea cel mai bine din Pacific.

Pasionaţii de astronomie din lumea întreaga au mers în ţările în care eclipsa va putea fi urmărită. Oamenii de ştiinţă chinezi vor să surprindă secvenţe timp de 40 de minute în speranţa că vor obţine mai multe informaţii despre suprafaţa Soarelui. Atât astronomii cât şi meteorologii se tem totuşi că norii musonici ar putea strica spectacolul.
O femeie din India aşteaptă temătoare eclipsa/ Foto EPAEclipsa în India

Deşi mulţi dintre noi ştiu explicaţia ştiinţifică pentru o eclipsă de soare, există încă regiuni în care oamenii se tem de acest fenomen. Un exemplu îl reprezintă populaţia hindusă, majoritară în India.

Superstiţiile legate de eclipsa de soare au stârnit teama în rândul gravidelor şi bolnavilor din India care nu vor nici măcar să se afle în spital în timp ce soarele este acoperit total.

Eclipsa va debuta la ora 23:58 GMT, 02.58, ora României. Întunericul se lăsa asupra unui "culoar" cu o lungime de 15.150 de kilometri şi o lătime de 200 de kilometri, care traverseaza India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Uniunea Myanmar şi China, întinzându-se până în insulele japoneze Ryukyu.

UPDATE ORA 06.00

Întunericul a cuprins treptat China şi India, spectacolul naturii fiind urmărit de o mulţime de oamenii în timp ce eclipsa a străbătut unele dintre cele mai populate ţări ale lumii. Studenţii care au văzut pentru prima dată în viaţa lor un astfel de fenomen au fost profund uimiţi.

"Nu există cuvinte adecvate pentru a descrie frumuseţea eclipsei. Pur şi simplu provoacă dependenţă. Trebuie s-o vezi pe următoarea. Numeri zilele şi anii până vei putea face acset lucru. Nimic nu se compară cu asta" , a declarat un professor de astronomie din New York.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu