Cum ne aparam de canicula

Se recomandă evitarea, pe cît posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 - 18.00. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încît temperatura să fie cu 5 grade mai mică decît temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Medicii recomandă, de asemenea, purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei sînt indicate duşurile călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc). Aveţi grijă de copii, vîrstnici, persoane cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sînt în vîrstă sau cu dizabilităţi, interesîndu-vă de starea lor de sănătate.

În locuinţă trebuie închise ferestrele expuse la soare pe toată perioada cît temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, trebuie trase jaluzelele şi/sau draperiile. Ferestrele trebuie deschise seara tîrziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocînd curenţi de aer, pe perioada cît temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Trebuie, de asemenea, stinse toate sursele de lumină artificială, dar şi aparatele electrocasnice care nu sînt folosite.

Pentru sugari şi copiii mici se impune realizarea unui ambient cît mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut pînă în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de cîte ori sugarul solicită. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode şi nu va fi scos din casă decît în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap. Totodată, copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate. Este bine să se ştie că mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sînului şi evident igiena generală. La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică. Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atît pentru copil cît şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cîte ori este nevoie. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei. Pentru copiii aflaţi în tabere se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare, iar alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete. Se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare. Copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă avînd capul protejat de pălăriuţe.

Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi - sînt doar cîteva recomandări pentru persoanele vîrstnice şi cu afecţiuni cronice. Alimentaţia joacă un rol important, legumele şi fructele proaspete fiind de bază. Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţă de protecţie pe cap. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Persoanele care, prin natura activităţilor, lor depun efort fizic deosebit, vor încerca dozarea efortului în funcţie de periodele zilei încercînd să evite excesul de efort în vîrfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sînt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii. Medicii impun asigurarea unei hidratări corespunzătoare cu apă minerală, apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. şi în acest caz este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă. Se recomandă utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Sarcinile angajatorilor

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigurare ventilaţia la locurile de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static, dar şi perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se impune: asigurarea apei minerale adecvate, cîte 2 - 4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.


sursa: Informatia Botosaniului/autor articol:Cristina P.

http://www.informatiabt.com/news/120/ARTICLE/1259/2009-07-20.htmlNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu