În Covasna, pământul cântă atunci când plouă

În mai multe localităţi din judeţul Covasna printre care Valea Zălanului şi Şugaş Băi, pământul... cântă atunci când plouă.

Această curiozitate naturală se datorează emanaţiilor de dioxid de carbon rezultate în urma acţiunilor postvulcanice din zonă, care nu pot fi văzute cu ochiul liber, dar pot fi identificate în zilele ploioase când bălţile "bolborosesc".

Foto simbol: Northfoto

Pe vremuri localnicii făceau fluiere pentru a putea auzi "vocea" pământului. Se spune că omul a înfipt în ţărână un băţ ca un fluier, a „aplecat" urechea, iar, spre surprinderea sa, pământul a început să cânte.

Vestea s-a dus, iar bătrânii îşi amintesc că în copilărie se distrau căutând în băltoace locurile pe unde pământul „cânta", le acopereau cu noroi şi aşezau în vârful acestora fluiere făcute din paie sau din crengi de salcie.

Şi în ziua de astăzi pot fi ascultate concerte spectaculoase, pentru că sunetele scoase de „fluierele de pământ" sunt foarte variate, diferind în funcţie de presiunea gazului.

Mărturii ale acţiunilor vulcanice există în numeroase alte zone ale judeţului Covasna, dar cea mai renumită este „Balta dracului" din centrul staţiunii Covasna, o groapă cu nămol pe fundul căreia au loc în permanenţă erupţii puternice de dioxid de carbon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu