O româncă revoluţionează internetul: te ajută să dispari!

Datele personale sau de business sunt stocate în format electronic prin intermediul bazelor de date pe servere din lumea întreagă, fără ca utilizatorii să aibă vreun control asupra acestora. Este o problema la care momentan nu ne gândim decât atunci când apar situaţii delicate. Soluţia salvatoare se numeşte Vanish, o aplicaţie care permite mesajelor electronice să se autodistrugă după o anumită perioadă de timp de la postarea lor pe web sau trimiterea lor pe mail.Foto simbol, EPA

Roxana Geambaşu (28 de ani), doctorandă la Universitatea din Washington, este unul dintre dezvoltatorii acestui proiect care a entuziasmat deja presa internaţională. Tânăra româncă a declarat, într-un interviu acordat pentru cotidianul.ro, că Vanish va fi din ce în ce mai util cu cât tot mai multe informaţii nu mai sunt stocate pe computere personale, ci pe servere din întreaga lume.

"În Vanish, noi încercăm să oferim utilizatorilor control asupra timpului de viaţă al datelor lor stocate în web. Mai exact, Vanish se asigură că toate copiile unui mesaj criptat cu Vanish — chiar şi copiile arhivate de către servicii intermediare — nu vor mai fi disponibile după un anumit timp. Tot ceea ce trebuie să facă utilizatorul este să cripteze datele — precum email-uri, documente în Google Docs, mesaje în Facebook etc. — folosind Vanish înainte să le trimită la siteul web, specificând un timeout pentru aceste date." , a spus Roxana.


Un comentariu:

  1. o inventie folositoare... mai ales pentru cei care au ceva de ... ascuns.

    deh... multi mai sunt.

    RăspundețiȘtergere