Universitatea Spiru Haret, "oaia" şi "ţapul" MECI

Universitatea "Spiru Haret" nu mai e doar "oaie neagră" ci şi "ţap ispăşitor". Mai exact, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pare a-şi fi încheiat vînătoarea de "vrăjitoare". În licee totul e perfect, se-nvaţă de se rupe, iar la BAC nu se dă mită şi nu se copiază.
Presupusele ilegalităţi de care sunt acuzaţi reprezentanţii universităţii mai sus menţionate, se dovedesc a fi simple bule de săpun.
D-na ministru Ecaterina Andronescu susţine, spre rîsul general, că formele de învăţămînt ID şi FR trebuie acreditate separat, nu este suficientă acreditarea/ autorizarea programelor la ZI. "Abramburica" nu cunoaşte legea!

Legea 84/1995 (Legea Învăţămîntului):
Art. 60. - (1) Activitatea didactică se poate organiza în următoarele forme: de zi, seral, cu frecvenţă redusă şi la distanţă. Formele de învăţămînt seral, cu frecvenţă redusă şi la distanţă pot fi organizate de instituţiile de învăţămînt superior care au cursuri de zi.
3) Diplomele şi certificatele de studii eliberate de instituţiile de învăţămînt superior, în condiţiile legii, pentru aceeaşi specializare sunt echivalente, indiferent de forma de învăţămînt absolvită.

Păi ce facem, d-na ministru?
Şmecheria, aşa cum bine a spus-o şi preşedintele Traian Băsescu, a fost a stopa reforma învăţămîntului superior. În ultimii 5-6 ani universităţile particulare s-au dezvoltat foarte mult, s-au adaptat parametrilor europeni, în timp ce universităţile de stat au fost într-o degradare continuă. Nu toate, dar majoritatea.

În ciuda acuzelor (nefondate) formulate de d-na ministru, marile ilegalităţi se săvîrşesc la universităţile de stat. Şi poate cea mai semnificativă dintre acestea este perceperea de taxe NELEGALE.
Art. 32, Constituţia României:
(4) Învaţămîntul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor institutionalizaţi, în condiţiile legii.

Marea hoţie este că se dau numai cîteva locuri fără taxă, dar majoritatea sunt cu taxă. În licee, diriginţii cer jenaţi bani pentru fondul clasei, conştienţi că nu există o bază legală pentru aşa ceva. Ar trebui să se gîndească la aceeaşi şmecherie, cîteva locuri gratuite, restul, pe bani.
Păi unde e dreptatea, d-na "Abrambuirica"? Dacă "Spiru Haret" se află în ilegalitate din 2002, de ce a fost lăsată să funcţioneze atît timp? Statul a încasat o grămadă de taxe, banii studenţilor nu s-au dus doar la universitate...
Priviţi acest grafic:

Eh, da. Acuma ştim şi noi de ce este d-na ministru aşa de îngrijorată.

"Spiru Haret" a obţinut în instanţă suspendarea a două hotărîri ale guvernului. Vor cîştiga în orice dispută cu MECI, pentru că legea e de partea lor. Dar cine plăteşte preţul? "Abramburica"? MECI? Nu. Studenţii şi absolvenţii USH, cărora le-a fost creată o imagine negativă.

Şi încă ceva foarte important. Eram gata-gata să uit. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior (ARACIS), cea care contestă legalitatea USH, s-a aflat ea însăşi în afara legalităţii timp de 4 ani! Incredibil, dar adevărat. ARACIS a obţinut acreditare de la European Network for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) abia luna trecută, cu puţină vreme înaintea loviturii aplicate USH. Din ARACIS fac parte profesori de la universităţi de stat dar şi private, cu excepţia "Spiru Haret". Staţi puţin, aici e un conflict de interese. Mai mult! Însăşi Ecaterina Andronescu critica această instituţie dubioasă într-un interviu acordat ziarului "Ziua", chiar la începutul acestui an. "Abramburica" se plîngea că ARACIS se bucură de un monopol nepermis pe piaţa evaluărilor universitare dar şi că, la acea vreme, nu era recunoscută pe plan european. În schimb, fonduri de la guvern au ştiut să ia. Iar taxa pentru universităţile particulare care doresc acreditare de la ei este de 1 miliar de lei vechi. Plus şpagă! Este cunoscut scandalul în care o universitate din Craiova a acuzat ARACIS că solicită mită celor care vor acreditare. Tipic pentru România.
Universitatea "Spiru Haret" a apelat, logic, la evaluatori externi, iar de aici frustrările ARACIS. Suntem în U.E., care e problema?
Să vezi şi să nu crezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu