ANOFM: Companiile anunta ca trimit in somaj alti 15.000 de angajati pana la sfarsitul anului


Companiile au notificat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
de faptul ca vor fi circa 15.000 de disponibilizari pana la sfarsitul anului, ceea ce ar ridica numarul somerilor la aproape 600.000.

Cu toate acestea, ANOFM ia in calcul prognoza FMI, de 800.000 de someri, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Agentiei.

"Mergem pe prognoza facuta de Fondul Monetar International intrucat suntem intr-o etapa de Criza. Am fundamentat si bugetul pe acest an in acest sens. Acestia si-au mentinut prognoza facuta pentru sfarsitul anului de circa 800.000 de someri", a spus presedintele ANOFM, Silviu Bian.

Acesta a adaugat ca mai putin de 15.000 de salariati risca sa-si piarda locurile de munca
pana la sfarsitul lunii decembrie, potrivit notificarilor facute de firme, in conditiile in care Agentia are inregistrate peste 10.000 de locuri de munca la nivel national.

"In acest moment nu mai e o presiune asa de mare ca inainte. Daca este sa ne luam dupa media ultimelor luni, din cei 15.000 de posibili disponibilizati ar putea rezulta circa 52-53% someri. Trebuie pornita o dezbatere nationala pe ocupare astfel incat lumea sa stie ca trebuie sa se inscrie la agentiile pentru ocupare din tara ca sa beneficieze de programul de reconversie profesionala sau de un nou loc de munca", a explicat Bian.

Presedintele ANOFM a mentionat ca unul dintre motivele care contribuie la cresterea somerilor, pe langa Criza economica, este si faptul ca "foarte multe persoane refuza sa se angajeze pe alte posturi decat cele ocupate anterior".

La inceputul lunii iunie, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca rata
somajului ar putea ajunge, la sfarsitul anului, la 8%, ceea ce ar corespune unui numar de 720.000 de someri, intr-un scenariu foarte pesimist.

sursa:presaonline.com

2 comentarii: