Cum s-a făcut Michael Jackson cu dosar

Cum s-a făcut Michael Jackson cu dosar
la STASI

Alina Vătăman
Vineri, 07 August 2009

De la moartea lui Michael Jackson, din 25 iunie, viaţa şi mai ales trecutul său au devenit un subiect intens de investigaţie. La toate mărturiile despre acesta, mai vechi sau mai recente, simple zvonuri sau pure speculaţii, s-a mai adăugat, recent, una- dosarul întocmit de către poliţia secretă germană (STASI).

Poliţia secretă est-germană l-a ţinut sub strictă supraveghere pe Michael Jackson în timpul vizitei întreprinse de acesta în Berlinul de Vest, în 1988.

Potrivit unui raport al STASI, pe 18 iunie 1988, la ora 2.52 noaptea, mai multe maşini au sosit la punctul de trecere a frontierei Charlie, de pe partea Zidului care aparţinea Berlinului de Vest. Mai multe persoane au coborât, printre ele aflându-se şi Michael Jakson. Starul pop era însoţit de două echipe de televiziune vest-germane şi de o femeie a cărei identitate a rămas necunoscută. „Ea are aproximativ 25 de ani, 1,65 m înălţime şi constituţie atletică”, era descrierea consemnată în dosar. Echipele de televiziune l-au filmat pe Michael la vamă, după care, câteva minute mi târziu, el şi însoţitoarea sa au putut fi văzuţi urcând treptele de pe platforma zidului şi admirând partea est-berlineză.

Sosie pentru diversiune

Un fotograf din Berlinul de Est a surprins mai multe instantanee cu vedeta, pe care, ulterior, le-a oferit poliţiei secrete. Imaginile îl înfăţişau pe Michael îmbrăcat cu o jachetă de culoare închisă, strânsă pe corp, purtând ochelari şi deja renumita pălărie. Alături de el, în fotografie, se vede misterioasa femeie, îmbrăcată cu o rochie lejeră, fără mâneci şi purtând, la rândul ei, ochelari de soare. De asemenea, în dreapta fotografiei se poate observa un microfon.

După cum s-a demonstrat mai târziu, personajul care apărea în imagine nu era Regele Pop, ci o sosie a acestuia, angajată de postul german de televiziune SAT 1. Întrucât Michael Jackson a refuzat să mai apară în public în Berlinul de Vest, reporterii SAT 1 au decis să angajeze o dublură pentru a putea vedea reacţia berlinezilor. Asemănarea dintre cei doi era suficient de mare încât să păcălească poliţia secretă est-germană.


FOTO AP: Sosia lui Michael Jackson angajată de SAT 1 pentru diversiune


Pentru ca scenariul să fie complet, au mai fost închiriate limuzine şi gărzi de corp. Aşa a fost păcălit publicul, televiziunile şi, cel mai important, toţi ofiţerii poliţiei secrete germane. Farsa a fost atât de reuşită, încât efectele ei s-au menţinut timp
de 20 de ani, până când dosarul STASI al lui Jackson a fost făcut public. De data aceasta, SAT 1 aproape că a căzut în propria capcană.

“Cu siguranţă că am fi dat şi noi crezare pozelor în dosarul STASI, însă am avut noroc de faptul că unul dintre colegii noştri care a participat la şedinţa foto organizată în 1988, care ne-a tăiat entuziasmul”, a spus Diana Schardt, purtător de cuvânt al televiziunii SAT1.

Concert de „mare risc” pentru Germania de Est

În ziua în care au fost făcute fotografiile, Michael Jackson susţinuse la Berlin un concert de promovare a albumului “Bad”. Tot atunci, concerta şi formaţia Pink Floyd, iar STASI a considerat cele două evenimente de mare risc din punct de vedere al securităţii statului est-german.

Prin urmare, timp de mai multe luni, comuniştii germani au încercat să descopere cea mai bună cale pentru a-l împiedica pe starul american să-şi etaleze celebrul moonwalk pe Zidul Berlinului şi să instige, astfel, tineretul est-german. Era perioda Perestroika, când Cortina de Fier a Unuinii Sovietice se ridica, iar preşedintele de atunci, Mihail Gorbaciov, devenise o sursă de inspiraţie pentru reformatorii din estul şi vestul Europei.

STASI a încercat să evite incidentele din urmă cu un an, când est-germanii au luat cu asalt Zidul Berlinului pentru a participa la concertul susţinut în partea vestică de Genesis, David Bowie şi Eurythmics. În timp ce renumitele formaţii îşi susţineau recitalurile, berlinezii din est au escaladat zidul scandând “Gorbi, Gorbi” şi “Jos cu Zidul Berlinului”. Ei nu au putut fi liniştiţi decât după ce forţele de securitate est-germane au intervenit cu bastoane de cauciuc şi au făcut zeci de arestări.

La puţin timp după incedente, preşedintele american Ronald Reagan a susţinut un discurs în faţa Porţii Brandenburg, în care îi cerea lui Gorbaciov să “dărâme acest zid”.

Detaliile raportului STASI asupra lui Michael Jackson sugerează că promoterul vest-german, sponsorul concertului şi managerii artistului s-au arătat dispuşi să se conformeze cerinţelor autorităţilor din Germania de Est. Numele apărute în raportul întocmit pe 4 mai 1988, în urma întâlnirii dintre oficialii forţelor de securitate est-germane şi compania
din vest care organiza concertul megastarului, au fost înnegrite pentru a nu mai fi lizibile.

Potrivit însemnărilor, oragnizatorul, “împreună cu managerii lui Jackson, sunt de acord să construiască o scenă a cărei înălţime să nu fie vizibilă din Unter den Linden” – bulevardul din partea de est a Porţii Brandenburg. O altă variantă propusă era ca recitalul megastarului să fie difuzat pe un stadion din Berlinul de Est, cu două minute de întârziere, astfel încât forţele de securitate să aibă timp să înlocuiască transmisia în direct cu o casetă cu înregistrarea unui concert precedent al artistului, pentru a preveni ca eventualele remarci politice nedorite ale acestuia să ajungă la urechile est-germanilor.

Coca-cola pentru armonia între Germanii

De ce promoterul din Berlinul democrat era atât de dispus să coopereze cu cei din partea de est a Zidului? Explicaţia oferita ulterior era că sponsorul concertului era Coca-Cola, compania care avea un mare interes în păstrarea unor legături amiabile între est şi vest.

“Compania Coca-Cola are un interes economic în menţinerea relaţiilor cu R.D G. (Republica Democrată Germană –n.r.). În acest sens, a fost stabilită o întâlnire între managemnetul companiei şi Secretarul General Erich Honecker, preşedintele Partidului Socialist şi liderul RDG."

Mai mult de 5000 de persoane s-au adunat pe 20 iunie 1988 în partea de est a Zidului, se precizează într-un comunicat al agenţiei germane de presă Deutsche Presse Agentur, inclus în raportul STASI. Forţele de securitate i-au împrăştiat pe participanţii la concert imediat după terminarea acestuia şi, din datele cuprinse în dosarul întocmit pe numele lui Michael reiese că au fost efectuate cel puţin 30 de arestări.

Deşi este foarte dificil de verificat acurateţea raportului STASI, se pare că est-germanii care s-au încumetat să se aventureze peste zid în acea noapte a concertului, sperând să-l poată vedea pe idolul lor, au fost foarte dezamăgiţi.
Este imposibil de spus dacă teama STASI faţă de Michael Jackon era justificată, însă, două decenii mai târziu, punctul de trecere a frontierei a devenit muzeu, zidul a fost dărâmat, iar centrul Berlinului a fost redat proprietarilor
lui de drept, iar unii cred că un mare aport în acest sens l-a avut şi muzica pop.sursa: evenimentul zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu