Preturile la alimente, din ce in ce mai mici inca din luna iulie
Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca preturile de consum s-au redus cu 0,07% in iulie fata de iunie, inregistrandu-se astfel deflatie pentru prima data dupa august anul trecut.

Totodata, rata anuala a coborat pentru a cincea luna consecutiv, pana la 5,06%.

Principalul determinant al deflatiei din iulie a fost reducerea preturilor la marfurile alimentare, care au scazut, pe total, cu 0,5% comparativ cu luna precedenta. Reduceri semnificative de preturi au fost inregistrate la legume (-3,38%) si la uleiul comestibil (-2,74%).

Ieftiniri au mai fost raportate la fructe proaspete (-1,19%), branza (-0,45%), lapte (-0,24%), oua (-0,31%) si zahar (-0,09%).

Preturi cu 0,24% mai mici au fost si la bauturi alcoolice si tutun. In schimb, painea, produsele zaharoase si mierea de albine au ramas la aproape acelasi nivel.

Marfurile nealimentare s-au scumpit insa in iulie cu 0,14% comparativ cu luna precedenta. Variatii semnificative de preturi au fost doar la gaze
, care au scazut cu 5,08% fata de iunie. In rest, s-au inregistrat scumpiri usoare la vopsele si lacuri (0,22%), masini de spalat (0,17%), articole de igiena si cosmetice (0,15%) si masini de aragaz si butelii (0,17%), informeaza Evenimentul Zilei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu