Spiru Haret a câştigat procesul cu Guvernul!

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte acţiunea Universităţii "Spiru Haret" împotriva Guvernului, în sensul că a suspendat executarea a două articole din HG 749 din 2009, care nu îi permit universităţii să organizeze admitere. Hotărârea nu este definitivă.

Guvernul va da săptămâna viitoare o hotărâre în care vor fi precizate specializările şi formele de învăţământ pentru care Universitatea "Spiru Haret" poate organiza admitere, a declarat Gabriel Ispas, director în Departamentul Juridic din cadul Ministerului Educaţiei, citat de agenţia Newsin. Ispas a mai spus că Universitatea "Spiru Haret" poate face admitere doar la specializările şi formele de învăţământ acreditate sau autorizate.

Potrivit oficialului, decizia de astăzi a Curţii de Apel doar aduce în legalitate Universitatea "Spiru Haret", el precizând că la formele neacreditate nu se poate organiza admitere.

Recursul la decizia de astăzi a Curţii de Apel poate fi introdus în cinci zile. De asemenea, curtea a obligat Guvernul la plata 7500 de lei cheltuieli de judecată. Excepţiile au fost respinse.

Hotărârea de Guvern prin care se aprobă lista instituţiilor de învăţământ superior acreditate sau autorizate de către Ministerul Educaţiei se dă anual. HG nr. 749/2009 conţine o prevedere suplimentară, potrivit căreia universităţile neincluse pe listă nu mai pot organiza examenul de admitere. Altfel spus, universităţii Spiru Haret i s-a interzis expres, prin act normativ, să organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010.

HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, nu include şi Universitatea Spiru Haret, deoarece aceasta a solicitat şi a câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, care îi confereau statut de universitate acreditată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu