In septembrie se celebreaza Zilele Bucurestiului

de Ileana Voicu Ghinea, 11 septembrie 2009

oncerte, piese de teatru, expozitii, vizite la muzee - acestea sunt o parte dintre evenimentele programate pentru aceasta perioada. Daca anul trecut ne-am bucurat de prezenta artistului international, Bryan Adams, si a revelatiei, Costel Busuioc, anul acesta, in perioada de criza, programul este mai saracut in nume, dar asta nu inseamna ca nu merita efortul de a participa la evenimentele organizate.

Care este ocazia?

In aceasta perioada ne sarbatorim capitala draga, care implineste nici mai mult nici mai putin decat... 550 de ani. Bucurestiul pare-se ca "s-a nascut" oficial pe 20 septembrie 1459, iar acest lucru este dovedit de un document prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donatie facuta unor mici feudali.

Piata Constitutiei, Parcurile Herastrau, Cismigiu, Tineretului si Carol, Piata George Enescu, Centrul Istoric (pe strada Carada) sunt zonele in care poti sa-i urezi capitalei un calduros "La multi ani". Nu trebuie sa uiti nici de muzeele si teatrele care-si vor deschide portile si te vor invita... gratuit sa le treci poarta, in zi de sarbatoare.

Zilele Bucurestiului reprezinta un eveniment maraton sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti. S-au implicat insa si toate institutiile culturale aflate in subordine, astfel ca bucurestenii sa se poata bucura gratuit, o saptamana intreaga, de activitatile lor.

Eva.ro iti pune la dispozitie programul intreg al evenimentelor organizate de "Ziua Bucurestiului"

12 septembrie
De la ora 10:00, mergeti in Parcul Herastrau, pentru ca acolo incepe Carnavalul Copiilor. Acest eveniment va avea loc in fiecare zi si va dura pana la ora 16.00.

Tot din 12 septembrie, ai acces gratuit la muzele si expozitiile bucurestene.

* Muzeul Literaturii Romane gazduieste o expozitie de pictura si grafica, Galeria Municipiului Bucuresti va prezinta o expozitie de pictura, decoratiuni interioare si arta fotografica;
* Muzeul Taranului Roman va adaposti (luni, 14 septembrie, de la orele 20:00) Gala Filmului - Bucurestiul Interzis;
* Muzeul Municipiului Bucuresti organizeaza (pe 17 septembrie), in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, simpozionul cu tema "550 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti";
* Si tot MMB organizeaza (pe 18 septembrie), in Parcul Herastrau, lansarea colitei filatelice aniversare "Bucuresti 550";
* Expozitia "Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scaun a Bucurestilor" va asteapta in Pasajul Universitatii (vineri, 18 septembrie;
* Biblioteca Metropolitana gazduieste simpozionul international "Cartea - Romania - Europa";
* Sala de Marmura de la Cercul Militar v-a pregatit o expozitie de tablouri cu licitatie ( pe 20 septembrie, de la orele 17:00).


In aceeasi seara, in Piata Constitutiei va fi organizat un spectacol care va arata, in termeni metaforici, geneza Bucurestiului. Evenimentul este organizat sub "bagheta" ARCUB.

15 Septembrie
Institutul pentru Dezvoltare Durabila a pregatit o prezentare de moda realizata de creatori romani, ce va avea loc la Teatrul de vara din Herastrau, incepand cu ora 20.30. Acelasi Institut pentru Dezvoltare Durabila pune la dispozitia doritorilor o serie de evenimente:

* Ulita Traditiei si Mestesugului - Parcul Herastrau;
* Fanfara Studentilor de la Conservator - Parcul Herastrau;
* Next Generation Pop Simphony (Vlad Mirita, Acapella, Nico, Sistem, Alex, Smiley, Elena Gheorghe, Orchestra simfonica, dirijor Daniel Jinga) - Teatrul de vara Herastrau, 13 sept (ora 22:30);
* Spectacol de dansuri de societate - Teatrul de vara Herastrau, 16 sept (ora 20:30);
* Spectacol Nicolae Voiculet (Folktronica) - Teatrul de vara Herastrau, 17 sept (ora 20:30)


19 septembrie
Piata George Enescu si ARCUB va invita la un concert de jazz, semnat de Florin Niculescu cvintet, incepand cu ora 20.30. In aceeasi zi se implinesc 100 de ani de existenta a RATB-ului (Regia Autonoma de Transport Bucuresti). Pentru a marca acest eveniment a fost inventata Caravana Timpului: o parada in care cei curiosi vor putea vedea de la tramvaie cu cai pana la cele mai noi, produse de RATB-URAC.

12-20 Septembrie
Pe toata perioada evenimentului, Teatrul National Bucuresti gazduieste, la Galeria etaj III-IV, o expozitie de fotografie realizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze si MNAC - Caleidoscopul Chinei - Stilul de viata contemporan al chinezilor.

Locul cel mai potrivit pentru un acest eveniment, Centrul Istoric, nu avea cum sa fie dat uitarii. Chiar daca se fac reparatii in zona, organizatorii au ales strada Carada ca principal loc de distractie. Aici vei putea urmari spectacole de Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, de mini recitaluri ale unor solisti romani renumiti si de un targ de produse realizate manual.

Zilnic, intre 12 si 20 septembrie, in Piata Constitutiei, te vei putea bucura de Targul de Mesteri Populari. Din decor nu vor lipsi obiceiurile populare si imaginile Bucurestiului de alta data.

15 - 20 septembrie
In acesta perioada vei gasi expozitiile de pictura semnate de Vitalie Butescu, pe Holul Primariei Municipiului Bucuresti.

18-20 Septembrie
Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor intre 18 si 20 septembrie cu expozitia "Legiunea Romana din Italia in timpul primului Razboi Mondial".

19-20 Septembrie
MUZEE

In noaptea dintre 19 si 20 septembrie - Noaptea alba a Bucurestilor - 19 - 20 septembrie, iti da ocazia sa vizitezi nu mai putin de 12 muzee, care-si tin portile deschise pana la orele 3 dimineata.

* Muzeul George Enescu
* Muzeul National de Arta al Romaniei
* Muzeul de Geologie
* Muzeul National de Istorie
* Muzeul Literaturii Romane
* Muzeul Municipiului Bucuresti
* Muzeul de Arta Vasile Grigore
* Muzeul Hartilor Vechi
* Muzeul National de Arta Contemporana
* Palatul Curtea Veche
* Observatorul Astronomic
* Muzeul Militar National


TEATRE
Pe 19 si 20 septembrie mergi gratuit la teatru:

* Teatrul Bulandra - Richard al III-lea se interzice (ora 19:00)
* Teatrul Bulandra - Parcul Bazilescu - A douasprezecea noapte (ora 20)
* Teatrul Nottara - Sala George Constantin, 19 sept - Doi pe o banca (19:30)
* Teatrul ODEON - Pyram si Thisbe (ora 19:00)
* Teatrul Mic - Parcul Sebastian, 19 sept - Se joaca pe gaura cheii (ora 20:00)
* Teatrul de Comedie - Sala Studio - Domnisoara Iulia (ora 19:30)
* Teatrul de Comedie:
* - Sala Mare, 19 sept - Sunt un orb (ora 19:00)
* - Sala Mare, 20 sept - Poker (ora 19:00)
* Teatrul Tandarica - sediu, 19 sept - Cenusareasa (ora 11:00)
* Teatrul Tandarica - Parcul Sebastian, 19 sept - Pacala (ora 10:00)
* Teatrul Ion Creanga - Piata Constitutiei, 19 sept - Palaria cu surprize (ora 11:00)
* Teatrul evreiesc de stat - Parcul Titanii, 19 sept - Care de asi cu valet (ora 20:00)
* Teatrul C. Tanase - Teatrul de vara Herastrau - Nimic despre papagali (ora 20:00)
* Teatrul Excelsior - Parcul Titanii, 19 sept - Vacanta vesela (ora 10:00)
* Teatrul Metropolis - sediu, 19 sept - Zaruri si carti (ora 20:00)
* Teatrul Masca:
* - Bucurestii Noi, 19 sept - Gardienii se intorc (ora 20:00)
* - Bd. Uverturii, 20 sept - Prostia omeneasca (ora 11:30)
* Opera Comica pentru Copii - Piata Constitutiei, 20 sept - Balul Ispravnicesei (ora 11:00)

12, 13, 18, 19, 20 Septembrie
Vei avea parte de o parada a costumelor de epoca, dar si de o plimbare cu trasura pe Bulevardul Unirii. Fanfara si celebra bataie cu flori din... "sosea" te asteapta in Piata Constitutiei, incepand cu ora 17.00.

Programele artistice:

* Seara Romaneasca - Piata Constitutiei, 18 septembrie (ora 18:45)
* Spectacol de minoritati (turco-tatari, rromi, germani, rusi si lipoveni) - Piata Constitutiei, 19 septembrie (ora 12:00)
* Spectacol de minoritati (italieni, polonezi, aromani si germani) - Piata Constitutiei, 20 septembrie (ora 12:00)


Muzeul National Cotroceni are un program special:

Sambata, 12 septembrie, ora 19.30
Concert "Invitatie la vals", sustinut de Teatrul National de Opereta "Ion Dacian". Biletele se gasesc la casa de bilete a Teatrului National de Opereta "Ion Dacian".

Duminica, 13 septembrie, ora 12.00
"Rendez-vous la Cotroceni" - muzica si atmosfera Bucurestiului de altadata cu Silviu Biris, actor al Teatrului National "Ion Luca Caragiale" si invitatii sai.

Miercuri, 16 septembrie, ora 19.00
Concert de chitara clasica si flaut, sustinut de Ion Bogdan Stefanescu si Costin Soare.
Prezinta actorul Tiberiu Paun.

Joi, 17 septembrie, ora 19.00
Recital pian - voce Paula Seling.
Prezinta actorul Tiberiu Paun.

Vineri, 18 septembrie, ora 19.00
Recital pian - voce Liana Lungu.
Prezinta actorul Tiberiu Paun.

Sambata, 19 septembrie - Ziua Europeana a Patrimoniului.
Orele 11.00 - 18.00: "Inceput de veac la Cotroceni", expozitie cu vanzare in gradina palatului, realizata in parteneriat cu Asociatia "Ospetia din Romania"“, Arhiva si biblioteca "Ion C. Rogojanu", Muzeul National Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida", Muzeul National Filatelic, ARCUB - Primaria Municipiului Bucuresti, Elite Art Club UNESCO, Clubul Vehiculelor de Epoca.

Expozitia reconstituie atmosfera de inceput de secol in Bucuresti si la Palatul Cotroceni, pana la izbucnirea primului razboi mondial (1900 - 1914). Vor putea fi admirate automobile de epoca (Olds Patent - 1888, Ford - 1912), velociped 1900, aparate de fotografiat de epoca, imagini reprezentand Palatul Cotroceni, familia regala si princiara, monumente si cladiri din Bucuresti, machete de emisiuni filatelice reprezentand de asemenea monumente si cladiri din capitala.

Atmosfera de epoca va fi completata de carti postale cu familia regala, carti si albume de calatorie, carti purtand semnaturi ale unor personalitati romane si straine, carti vechi de bucate, meniuri, partituri muzicale, obiecte de arta decorativa, picturi, gravuri, piese de mobilier de mici dimensiuni, obiecte mestesugaresti, costume populare aduse de anticari, dar si de personaje in costume de epoca.

Orele 15.00 - 16.00: Spectacol de teatru "D'ale lui Nenea Iancu", sustinut de trupa As (studenti de la Facultatea de Teatru Bucuresti).
Ora 19.00: "Bonsoir Mon Cher" - spectacol de teatru cu Silviu Biris si invitatii sai.
Recital de opera sustinut de Theodor Ilincai - tenor, Tina Munteanu - soprana, Mihaela Vilcea - pian.

Duminica, 20 septembrie - 550 de ani de atestare documentara a orasului Bucuresti (20 septembrie 1459).

Orele 11.00 - 18.00: "Inceput de veac la Cotroceni", expozitie cu vanzare in Gradina Palatului.

Orele 11.30 - 13.00: Reconstituirea schimbarii garzii la Palatul Cotroceni, moment sustinut de Regimentul 6 Dorobanti "Mihai Viteazul", coordonat de dr. Adrian Silvan Ionescu.

Orele 15.00 - 16.00: Spectacol de teatru "D'ale lui Nenea Iancu", sustinut de trupa As (studenti de la Facultatea de Teatru Bucuresti).

Orele 18.30: Recital Florin Niculescu si invitatii sai.

Biletele pentru manifestarile de la Cotroceni se pot cumpara de la casa de bilete a Muzeului National Cotroceni, zilnic intre orele 9.00 - 16.30.

sursa: eva.ro

http://www.eva.ro/divertisment/features/in-septembrie-se-celebreaza-zilele-bucurestiului-articol-14883.html

Un comentariu:

  1. un program destul de divers...

    daca aveti timp liber sau treceti prin bucuresti, daca nu sunteti de aici, merita sa
    petreceti cateva ore intr-una din ac. locatii pregatite de sarbatoare.

    RăspundețiȘtergere