Finanţistul Croitoru vrea Guvern politic



Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale este numele preferat de Traian Băsescu pentru funcţia de premier.


Lucian Croitoru are 52 de ani, este necăsătorit şi are un copil. A absolvit Facultatea de Planificare Cibernetică şi Calculatoare din Bucureşti. Lucian Croitoru a fost sprijinit de PD-L pentru Consiliul de Administraţie al
BNR. Timp de patru ani a fost reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional, în calitate de consilier.

"Am lucrat cu Lucian Croitoru în timpul guvernului Isărescu. Am rămas cu o impresie de profund profesionalism", a subliniat şeful statului. Propunerea preşedintelui va adânci, cel mai probabil, conflictul dintre Traian Băsescu şi PDL, pe de o parte, şi formaţiunile politice din opoziţie, pe de alta.

"Opţiunea mea pentru Lucian Croitoru a fost generată de faptul că aveam nevoie de un premier competent în probleme economice la nivel global. Corespunde dezideratului de a avea un premier neangajat politic formulat de partidele politice", a reiterat Traian Băsescu.

Preşedintele a reluat şi criticile la adresa opoziţiei, pe care o consideră responsabilă de "o criză politică inutilă".

"Au început să apară efecte economice care-i afectează pe români. N-am să înţeleg niciodată de ce a trebuit să cadă guvernul cu o lună înainte de alegeri", a adăugat Băsescu, care a mai precizat că au fost trei propuneri pentru funcţia de premier- "una a mea, bazată pe profesionalism, experienţă, cunoaşterea instituţiilor economice internaţionale, o propunere de la PD-L care a venit cu un om politic şi propunerea public cunoscută a PNL şi PSD, domnul Johannis". "Vă doresc să aveţi grabnic un Guvern", i-a spus Băsescu lui Croitoru.


Băsescu a mai spus că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti, dar că România va primi săptămâna viitoare o tranşă de 300 de milioane de dolari.


FMI îşi amână vizita în România

Croitoru are planuri şi pe termen lung

Imediat după numirea în funcţia de premier, Lucian Croitoru i-a mulţumit preşedintelui pentru încredere, după care şi-a expus succint experienţa: a reprezentat patru ani România la Fondul Monetar Internaţional şi este consilierul guvernatorului BNR. În discursul său, Lucian Croitoru a prezentat câteva dintre obiectivele sale, atît pe termen scurt, cât şi pe termen lung, dând de înţeles că va fi susţinut de Traian Băsescu la şefia Executivului şi după alegeri, dacă acesta va câştiga un nou mandat.

Principalele obiective enunţate:



• efectuarea de alegeri democratice
• continuarea angajamentelor cu UE, FMI şi BM
• implementarea Legii salariilor, a agenţiilor şi a educaţiei
• adoptarea Legii Pensiilor până în noiembrie
• convergerea nivelului de trai către nivelul de trai din UE

Premierul desemnat a precizat că preferă un Guvern politic. Croitoru va merge chiar de astăzi la sediul Executivului. La ora 17.00, Lucian Croitoru se va întâlni cu Emil Boc.

CV de premier

Date personale:



Data şi locul naşterii: 13 februarie 1957, în Otopeni
Stare civilă: necăsătorit, un copil

Studii:


•1979 - 1982 - a urmat cursurile Academiei de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică


•1995 - a obţinut diploma de doctor în economie

Activitate profesională:

•septembrie 2007 - 2009 - consilierul pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale


•2003 - 2007 - consilier principal al Directorului Executiv al FMI pentru Armenia, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Republica Macedonia, Moldova, România şi Ucraina


•2002 - consultant USAID şi IRIS, dar şi consultant PHARE la Institutul European din România


•2001 - 2002 - partener în programul de cercetare "Public finance in transition countries: problems of compliance, opportunism and soft budget constraints" al PHARE pentru Romania, Ungaria, Marea Britanie şi Grecia


•2000 - consilier personal al primului-ministru


•1998 - 2003 - profesor la Academia de Studii Economice, predând macroeconomie internaţională la Facultatea de Relaţii economice internaţionale


•octombrie 1998 - septembrie 2003 - consilier al guvernatorului BNR


•ianuarie - septembrie 1998 - consilier principal al ministrului Finanţelor


•1996 - 1997 - partener în programul "Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe" al PHARE pentru România, Bulgaria, Marea Britanie şi Grecia


•1995 şi 1996 - consultant Bucharest Investment Group


•1991 - 1995 - expert la Departamentul pentru Reformă Economică


•1984 - 1998 - cercetător principal, gradul I, la Institutul de Economia Industriei
Mediul economic, despre viitorul premier

Liderii opoziţiei vor continua procesul

La scurt timp după anunţul preşedintelui, liderul PNL Crin Antonescu a declarat că decizia este una "în mod clar iresponsabilă" din punct de vedere politic. La rândul lor, social-democraţii anunţă că nu îl susţin pe Croitoru şi că desemnarea acestuia fără sprijinul parlamentului reprezintă un risc.

PNL şi PSD nu-l vor pe Croitoru. UDMR flirtează cu el

Înainte ca Traian Băsescu să numească preferatul său pentru şefia Executivului, liderii opoziţiei anunţau că vor reacţiona vehement la o posibilă respingere a lui Johannis. Un unghi de atac al opoziţiei este convocarea unei şedinţe comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor, care să ateste formarea unei majorităţi în Parlament din PNL, PSD, UDMR şi celelalte minorităţi. Acesta este şi argumentul cu care liberalii şi social-democraţii vor să conteste decizia preşedintelui Traian Băsescu de nu-l numi pe Johannis premier la Curtea Constituţională. Reprezentanţii opoziţiei susţin că, având o nouă majoritate în Parlament, este normal ca propunerea viitorului premier să vină din partea lor.


Premierul desemnat, misiune imposibilă în 10 zile

Johannis, consolat de preşedinte cu o vizită la Sibiu

Klaus Johannis nu s-a arătat suprins de decizia preşedintelui de a numi un alt premier. Primarul Sibiului a mărturisit că Traian Băsescu l-a sunat cu puţin timp înainte de a anunţa public numele noului premier. "Mi-a explicat că are o altă opţiune", a spus Johannis, care i-a urat succes lui Lucian Croitoru. "Nu sunt dezamăgit. Într-un fel a fost de aşteptat", a completat primarul Sibiului, povestind că cea mai fericită de neacceptarea lui ca premier va fi soţia sa. Imediat după desemnarea lui Croitoru la conducerea Guvernului, Traian Băsescu a spus că îl apreciază pe Johannis şi că va vizita Sibiul cu prima ocazie.

Ce prevede Constituţia

Traian Băsescu cita acum câteva zile, într-un discurs, articolul 85 din Constituţie, care prevede că "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament". El a transmis astfel semnalul potrivit căruia decizia îi aparţine.

Articolul 103 din Constituţie prevede că "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament". Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Acelaşi articol precizează însă că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui României. În acest scenariu, Parlamentul ar urma să fie dizolvat abia după alegerile prezidenţiale, de către noul preşedinte. Astfel, pe fondul crizei economice şi după campania pentru prezidenţiale, România ar urma să intre într-o nouă competiţie electorală pentru pentru alegerea unui nou Legislativ.

Ştire publicată la 12.05 şi actualizată la 14.30.

CITIŢI ŞI:

Băsescu vrea un premier economist care să-şi formeze majoritatea

Johannis: Nu am de gând să fiu un premier de paie

"Preşedintele" de la Sibiu se vrea premier în Bucureşti

sursa: evenimentul zilei

2 comentarii:

 1. sunt de acord cu aceasta nominalizare, pacat ca ea nu are sustinere politica, tipul chiar stie economie, este f inteligent , dar uite cum oameni de valoare se vor duce pe apa sambetei
  si primarul sibiului este un om exceptional, singurul lucru pe care i-l reprosez este faptul ca nu are cunostinte economice, iar acum chiar e nevoie de un om care sa urneasca caruta
  cred ca din rivalitatea aceasta prosteasca a partidelor, au de pierdut amandoi acesti oameni si e pacat pentru ca ei chiar erau de valoare, de ce oare insa ii scoatem din palarie doar in situatii de criza?

  RăspundețiȘtergere
 2. Am cautat si am gasit si eu CV-ul domnului Croitoru.

  La capitolul experienta, suna intr-o formula trunchiata cam asa:

  Activitatea profesională:

  2007 - prezent Consilier

  sept. 2003 - iulie 2007 Reprezentant

  2000 - Consilier

  1998 - sept. 2003 Consilier

  ian. - sept. 1998 Consilier

  1991 - 1995 Expert

  1984 - 1998 Cercetător

  1998 - 2003 Profesor

  2002 Consultant,

  ian. 2001 - mai 2002 Partener

  1996 - 1997 Partener

  1995 - 1996 Consultant

  Din cele de mai sus, pentru 5 puncte, cine vede ce lipseste?

  Hint: nu ma refer la ceva ce a facut domnul Croitoru si a fost omis. Ma refer la ceva ce domnul Croitoru ar avea nevoie ca de aer in postura de Prim-Ministru si din care nu este ioc!

  RăspundețiȘtergere