Lupta impotriva violentei asupra femeilor

autor:
Ramona Ionescu, Miercuri, 25 Noiembrie 2009

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau marcheaza astazi “Ziua Internationala impotriva violentei asupra femeilor”. Astfel, pina pe 16 decembrie 2009, IPJ Bacau impreuna cu toti factorii decizionali de la nivelul municipiului Bacau, deruleaza o campanie de sensibilizare a populatiei asupra fenomenului de violenta domestica intitulata “Viata poate fi traita si altfel!”. Una dintre activitatile campaniei este aceea de a stabili un canal de comunicare intre institutiile cu atributii in domeniu, cu scopul de a interveni in cel mai scurt timp in sprijinul victimelor acestui fenomen. Pe parcursul desfasurarii campaniei, in municipiile si orasele din judetul Bacau vor fi distribuite materiale informative in cadrul unor activitati stradale si intilniri cu grupuri tinta.

Drame trecute sub tacere

Violenta domestica face parte din categoria dramelor tacute, a celor consumate intre peretii casei, indurate si nemarturisite. Cresterea alarmanta a cazurilor de agresiune este determinata si de faptul ca din ce in ce mai multe femei indraznesc sa rupa tacerea, sa spuna drama prin care trec, si sa ceara ajutor. Subiectul este dur si delicat in acelasi timp, pentru ca femeile abuzate, in proportie de peste 75 la suta, refuza sa faca publica drama lor. Prefera sa taca, sa indure si sa spere ca abuzurile vor inceta. Statistica spune ca pentru fiecare caz raportat sau descoperit (la spital, de exemplu), exista alte trei cazuri de violenta asupra femeii, care ramin necunoscute celor care ar fi capabili sa intervina.

“Stie ea de ce o bati!”

Violenta domestica sau conjugala este un subiect continuu dezbatut. Teoretic, orice femeie stie ca bataia, abuzurile sexuale si verbale, presiunea psihica a partenerului asupra ei, reprezinta descrierea violentei domestice. “O vorba sinistra spune: «Bate femeia de cite ori ai ocazia, chiar daca nu a facut nimic, stie ea de ce o bati!» Intotdeauna afirmatia este facuta de un barbat care a lovit o femeie. Si care va mai lovi!”, a precizat comisarul sef Valerica Manole.
Marturia unei victime
Silvia, o femeie de 40 ani, marturiseste ca a incasat prima palma de la sotul ei la doua luni dupa ce s-au cunoscut. “Am suferit, dar mi-am spus ca a fost din vina mea. Sintem impreuna de 15 ani. Am uitat numarul reprizelor de bataie pe care le-am primit. De fiecare data au alternat cu perioade bune. Nu a incetat niciodata sa tipe la mine si sa ma loveasca! Imi este rusine de realitatea mea, asa ca nu stie nimeni ce patesc. In public sintem cuplul perfect!”, a adaugat femeia agresata.

sursa:www.ziaruldebacau.ro

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2009/11/25/lupta-impotriva-violentei-asupra-femeilor.html

Un comentariu: