Reclame din perioada comunistă, în expoziţie la Cluj

29 de reclame la diverse produse din perioada comunistă sunt prezentate într-o expoziţie deschisă, joi, la Casa de Cultură a municipiului Cluj-Napoca. Reclamele promovează produse ca antinevralgicul, radioreceptorul Intim, Uzinele Metalurgice Vasile Roaită, primul autobuz românesc "Mao Tze-dun" sau Tarom.

"Reclamele au fost descoperite la Biblioteca Centrală Universitară (BCU), în almanahuri şi în cotidianele dintre anii ‘55 şi ‘89", a declarat consilierul Casei de Cultură, Ucu Bodiceanu.

"Cu toate că de multe ori diverse produse nu se găseau sau se găseau foarte greu, în mod ironic li se făcea reclamă. [...] Reclamele ne spun multe despre viaţa de atunci şi sunt un mod de a studia istoria şi sociologia acelor vremuri", spune Delia Balaban, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

"Cu şapte sticle goale, predându-le la valorificare, am cumpărat o sticlă plină", "S-a schimbat basmul din carte? Nu, dar azi cu toţii ştim. Scufiţa Roşie-n loc de vin, Bunicuţei duce lapte", "Câtă vrajă are marea, tot mai fermecată-i Zarea" sunt câteva din mesajele reclamelor.

Expoziţia este deschisă până în 2 decembrie şi poate fi vizitată gratuit între orele 8.00 şi 18.00, informează Mediafax.

sursa: tvr.ro/cultura/

http://www.tvr.ro/articol.php?id=72297&c=99

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu