Tigara electronica

de Erika, 16 Februarie 2009


Printre ajutoarele in lupta cu tutunul si dependenta de nicotina, a aparut in ultimul timp si tigara electronica, un dispozitiv care te ajuta sa te lasi de fumat, fumand. Suna ca un paradox, dar mecanismul este simplu: fumezi pentru a-ti putea pastra obiceiul, dar nu inspiri substantele nocive dintr-o tigara obisnuita.

Exista mai multe tipuri de tigari electronice, dar, in general, fiecare este formata dintr-un LED care imita jarul din capat, un patron cu nicotina, un acumulator, un inhalator si un dispozitiv special care transforma lichidul in aburi. Patroanele, asemanatoare ca forma si mod de functionare cu cele de cerneala de la stilouri, contin nicotina lichida si pot fi inlocuite de cate ori se consuma rezerva. Nicotina este - sau ar trebui sa fie, pura, extrasa din tutun si in conformitate cu prevederile OMS in legatura cu terapia de inlocuire a nicotinei. Practic, este acelasi tip de nicotina continut in plasturi sau guma.

Noutatea adusa de tigara electronica sta de fapt in sistemul care transforma nicotina lichida in aburi, prin incalzire, asa incat inspiri de fapt aburi de nicotina, care permit substantei sa ajunga in sange, inlaturand simptomele sevrajului. Solutia din patroane contine, pe langa nicotina, diverse substante menite sa reproduca gustul si aroma tutunului, asa incat senzatia va fi ca fumezi o tigara normala.

Si totusi, tigara electronica este foarte diferita de cele normale. In primul rand, nu exista foc, fum si ardere, ceea ce inseamna ca nu exista niciun pericol de incendiu, chiar daca adormi cu tigara aprinsa. Dar asta e partea cea mai putin interesanta. Adevaratul avantaj al tigarii electronice este acela ca nu contine cele cateva mii de substante toxice caracteristice unei tigari din tutun. Solutia din patroane nu contine monoxid de carbon, gudron, cianuri sau plumb, iar aerul expirat de fumator este curat. Daca adaugam si faptul ca dispozitivul nu scoate fum, inseamna ca iti poti fuma linistita tigara electronica oriunde, inclusiv in birou, in restaurant sau in alte locuri cu fumatul interzis.
Unii producatori iti ofera posibilitatea de a alege patroane cu diferite cantitati de nicotina, de la zero si pana la foarte ridicat, asa incat tigara electronica sa semene cat mai mult, ca tarie, cu ceea ce fumai in mod normal. De asemenea, unele e-tigari sunt dotate cu un temporizator care iti permite sa inhalezi aburulde 10-15 ori, dupa care sistemul se blocheaza pentru o jumatate de ora. Astfel nu esti tentata sa fumezi continuu.


sursa: flu.ro

pe link ul urmator aveti si un filmulet in care vedeti cum puteti folosi tigara electronica in incercarea de a va lasa de fumat...

Succes!

http://www.flu.ro/articole/Cultura_urbana/Tigara_electronica.html

2 comentarii:

  1. o inventie care poate "taia " viciul si poate salva, URRRAAAAAAA, multe vieti. Si de fumatori activi, si de fumatori pasivi!

    RăspundețiȘtergere
  2. VaporFi is the #1 electronic cigarettes provider on the market.

    RăspundețiȘtergere