Povestea lui Samoilă Mârza, "fotograful Unirii"

Cel care a imortalizat momentul Marii Uniri, cu aparatul său de fotografiat, a fost Samoilă Mârza. Fără el am fi avut doar poveşti despre atmosfera în care Transilvania s-a unit cu ţara şi despre oamenii care au împlinit acest moment isoric. Samoilă Mârza a rămas în istorie ca "fotograful Unirii".

În urma cu 91 de ani, pe 1 decembrie, Samoilă Mârza a ajuns la Alba Iulia împreună cu sătenii, pe o vreme mohorâtă. Şi-a cărat pe bicicletă aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă.

Pe 1 decembrie, fotograful angajat de autorităţi nu s-a prezentat, iar Samoilă Mârza a fost singurul care a imortalizat momentele istorice de la Alba Iulia.

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat "Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri", care a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles. Fotograful Unirii a murit în anul 1967, la vârsta de 81 de ani.

Suporturile de sticlă pe care Mârza a făcut fotografiile sunt păstrate în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Cele cinci clişee, trei cu mulţimea şi două cu tribuna oficială, sunt documente istorice de mare valoare.

sursa: tvr.ro/cultura/

http://www.tvr.ro/articol.php?id=73312&c=99

.....
pe link-ul tvr.ro aveti la dispozitie si mat. video.

LA MULTI ANI, ROMANIA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu