Ziua Unirii, aniversată de sute de oameni la Iaşi şi Focşani

Sute de ieşeni au înfruntat duminică gerul năpraznic şi s-au aflat în Piaţa Unirii, pentru a celebra Ziua Unirii. La manifestări au fost prezenţi, printre alţii preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, senatori şi deputaţi, înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

În afară de tradiţionala Horă a Unirii, oficialităţile locale au mai organizat un ceremonial militar şi unul religios, consacrate actului de istorie de acum 150 de ani.

Cei doi foşti candidaţi la funcţia de preşedinte, Traian Băsescu şi Mircea Geoană, au abordat, în discursurile pe care le-au ţinut, aceleaşi teme din campania electorală din toamna trecută.

Traian Băsescu: "Şi atunci, ca şi acum, avem nevoie de o reformă a sistemului de educaţie, avem nevoie de reforme în agricultură, avem nevoie de un cod al asistenţei sociale. Toate acestea ne arată că naţiunile, oricât ar avansa în timp, trebuie să se afle într-un proces continu de modernizare, de aşezare a vieţii naţiunilor în acord cu aspiraţiile fiecărui român şi cu aspiraţia tuturor românilor la un loc. În ceea ce priveşte Iaşiul, vă asigur că voi fi un susţinător fără rezerve a iniţiativei primarului ca ziua de 24 ianuarie să fie o zi de sărbătoare naţională".

Mircea Geoană: "Nu vom putea trece această criză decât dacă suntem uniţi. Nu vom putea să construim şi să ne achităm fată de obligaţia faţă de Moldova decât dacă suntem uniţi şi nu vom putea să fim aceşti avocaţi sinceri şi loiali ai Republicii Moldova dacă noi în România nu vom fi uniţi. Mesajul meu este: haideţi să punem acest sentiment de unire în practică şi să lăsăm poate discursurile festivist, e treabă grea de făcut, ţara este într-un moment social şi economic foarte dificil, haideţi să facem măcar acum unitate în acţiune şi nu doar în vorbe".

La rândul său, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova se va integra cât mai curând în structurile Uniunii Europene.

Dorin Chirtoacă: "Îmi exprim dorinţa şi speranţa- aşa cum Unirea Principatelor de la 1859 a adus proiecţia României de astăzi, tot aşa, evenimentele de acum 20 de ani, precum şi cele din 2009, să aibă de asemenea o proiecţie europeană pentru Republica Moldova. Pentru aceasta nu avem nevoie de foarte multe lucruri. Avem nevoie de democraţie, de energie şi de integrare europeană prin investiţii şi locuri de muncă. Aceste lucruri sunt pe măsura puterilor noastre. România a fost şi va fi- sunt convins- un avocat permanent şi fidel al integrării europene a Republicii Moldova. Unirea Principatelor Române la 1859 a permis unirea României moderne şi etapă cu etapă a determinat România de astăzi, membră a NATO, membră a Uniunii Europene. Republica Moldova are o traiectorie asemănătoare, doar cu o anumită întârziere. Acum 20 de ani, în Republica Moldova, avea loc revenirea la valorile naţionale, revenirea la adevăr. Timp de 20 de ani s-a încercat menţinerea acestui curs, chiar dacă o anumită perioadă aceste valori au fost furate. În anul 2009, a avut loc revenirea la făgaşul firesc al democraţiei, al adevărului istoric".

O manifestare inedită a fost organizată la Focşani, oraşul unde s-a dansat pentru prima dată Hora Unirii. Actorii teatrului "Maior Gh. Pastia", din localitate, au jucat într-o scenetă, în care s-a refăcut şedinţa parlamentului din acea vreme. Astfel, sutele de oameni prezente au putut urmări cum unioniştii şi cei care au fost împotriva Unirii celor două Principate, Moldova şi Ţara Românească, au purtat lungi discuţii înainte de înfăptuirea marelui eveniment. La finalul programului, militarii Garnizoanei Focşani s-au retras cu torţele aprinse pe străzile oraşului către unităţile militare.

Pentru festivităţile de astăzi Primăria municipiului Focşani a alocat 25.000 de lei.

sursa:tvr.ro/cultura/

pe site-ul tvr. exista si un mat. video dedicat ac. manifestari.

http://tvr.ro/articol.php?id=75796&c=68

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu