74,3 milioane de euro - recordul pentru vânzarea la licitaţie a unei opere de artă

Casa de licitaţii Sotheby's a anunţat că o sculptură în bronz în mărime naturală, realizată de Alberto Giacometti, a fost adjudecată miercuri, la Londra, pentru suma de 65 de milioane de lire sterline (74,3 milioane de euro). Suma stabileşte un nou record mondial pentru o operă de artă vândută la licitaţie.

Precedentul record a fost înregistrat în anul 2004 de un tablou de Pablo Picasso, "Băiat cu pipă" (Garcon a la pipe), vândut la New York, la o licitaţie Sotheby's, cu 104,2 milioane de dolari, adică 58 milioane de lire sterline.

Sculptura "Omul care merge" (L'homme qui marche) de Alberto Giacometti a fost adjudecată în doar opt minute. Preţul de pornire a fost de 12 milioane de lire. Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost divulgată, a licitat prin telefon.

Sculptorul elveţian Alberto Giacometti (1901-1966) este considerat unul dintre cei mai mari artişti plastici din secolul al XX-lea, fiind cunoscut în special pentru sculpturile sale în stil suprarealist şi pentru reprezentarea filiformă a figurilor omeneşti. A fost elevul lui Antoine Bourdelle, experimentând şi stilul cubist.

sursa: tvr. ro/cultura/

http://www.tvr.ro/articol.php?id=76328&c=99

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu