Aniversarea unui maestru: Alexandru Repan

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. Însa el mărturiseşte că a venit pe lume undeva la graniţa dintre sat şi oraş. Este un bărbat şarmant, cu privire pătrunzătoare şi cu zâmbet cuceritor. A jucat în peste 30 de filme şi în peste 70 de spectacole de teatru. A fost fratele mijlociu din "Fraţii Karamazov", fermecatorul Claudiu, din "Hamlet" sau Lopahin, din "Livada de vişini". Alexandru Repan aniversează, în 2010, 70 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate. Şi cum altfel poate sărbători decât pe scena teatrului căruia i-a fost fidel atâţia ani. Vineri seară, la Nottara, va întâlniţi cu Alexandru Repan în "Variaţiuni Enigmatice".

A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă "Scrisoarea III" a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre.

După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă.

În 1961, intră la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.

Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul Barbu Ştefănescu Delavrancea. În 1968, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija.

Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes.

Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.


sursa tvr. ro/cultura/

http://www.tvr.ro/articol.php?id=77559&c=99

....
pe link-ul tvr. ro aveti si un mat video realizat de cei de la tvr cultural.

....

Cum mai trece timpul, Doamne....

La multi ani, dle Repan! Si sa ne ramaneti alaturi mult, mult timp de acum incolo!

.....

Eminescu in interpretarea lui Alexandru Repan:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu