Eminescu, propus pentru canonizare

Liga Scriitorilor Români cere conducerii Bisericii Ortodoxe Române să-l facă sfânt pe poetul Mihai Eminescu. Citeşte ce spun scriitorii Mircea Dinescu şi Cristian Teodorescu dar şi Cum poate deveni Eminescu sfânt.

Sfântul Mihai Eminescu. Aceasta este propunerea lansată de preşedintele Ligii Scriitorilor Români, poetul Al. Florin Ţene, într-o scrisoare adresată conducerii Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhului Daniel, informează site-ul napocanews.ro.

În documentul citat, Liga scriitorilor enumeră şi motivele pentru care cere BOR canonizarea lui Eminescu: "Cunoscând faptul că Poetul Naţional, Mihai Eminescu, este cea mai importantă voce poetică din literatura română, că din cele 46 de volume cu aproximativ 14000 de file, aflate la Academia Română, răzbate spiritual naţional-ortodox;având în vedere că se trage dintr-o famile ortodoxă, căminarul Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, provenea dintr-o familie de ţărani români-ortodocşi din nordul Moldovei şi Raluca Eminovici, mama poetului, născută Jurascu era ortodoxă. Familia pe linie paternă cobora din Transilvania de unde emigrase din cauza persecuţiilor religioase; că în poeziile şi articolele de presă, în căutări ştiinţifice şi studii filosofice, Eminescu reaminteşte, mereu, de prima imagine văzută la naşterea sa; Mihai Eminescu a scris multe poezii cu temă religioasă, cum ar fi:”Să vie păstorii “,”Rugăciune”,”Rugăciune 1 “,”Rugăciune 2 “,”Rugăciune 3”,”maica Domnului”,”Rugăciune”,(Opere,vol V).
Având în vedere că Mihai Eminescu a introdus în literatură noastră limba literară, care şi-a găsit sălaş şi în Biserica Ortodoxă Română, că în întreaga operă a poetului descoperim fibra morală şi religioasă a neamului nostru, că viaţa întreagă şi-a consacrat-o Adevărului şi Dreptăţii, că Poetul Naţional a devenit simbolul spiritualităţii româneşti în sânul căreia se află ca stâlp al românismului Biserica Ortodoxă Română."

Reprezentanţii BOR au declarat pentru REALITATEA.NET că vor oferi mâine un punct de vedere pe această temă.

Liga Scriitorilor România este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată la Cluj în urmă cu trei ani şi care are mai multe filiale în ţară şi în străinătate.

sursa: relitatea.net

http://www.realitatea.net/eminescu--propus-pentru-canonizare_698222.html

Un comentariu:

  1. Mie una, mi se pare totusi, o ... exagerare.

    Banuiesc ca si lui Eminescu i s ar parea...

    RăspundețiȘtergere