24 martie - Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei

In fiecare an, data de 24 martie reprezinta Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei - o problema epidemiologica aproape in  lumea intreaga, ce produce moartea multor milioane de oameni anual, mai ales in lumea a III-a.

Tuberculoza este una din cele mai vechi boli cunoscute, fiind descoperite caverne in plamanii mumiilor egiptene. De-a lungul timpului, ea a a inspirat personaje din romane celebre, precum: Maxentiu din „Concert din muzica de Bach” - H. Papadat-Bengescu, „Dama cu camelii”- Al. Dumas si „Traviata” lui Verdi.

Exista chiar si o tipologie a „tuberculosului”, tipul „venetian”, descris odinioara ca fiind inalt, foarte slab si cu parul roscat.

Istoria recenta a bolii incepe propriu-zis in 1882, cand doctorul german, in varsta de 39 de ani, Robert Koch descopera bacilul care ii va purta numele. El este considerat astazi parintele microbiologie, ca stiinta exacta. Robert Koch a descoperit nu numai bacilul tuberculozei, dar si agenti etiologici ai holerei si antraxului. Peste o suta de ani, in 1998, a fost identificat genomul bacteriei lui Koch, adica i s-a facut harta genetica, deschizand cai noi pentru gasirea unor medicamente care sa vindece omul de tuberculoza.

Bacilul Koch a ucis multi oameni, pana cand in anul 1943, un om de stiinta pe nume Selman A.Waksman a descoperit streptomicina.

Tuberculoza a reprezentat mult timp o problema de sanatate publica. In secolul XIX, boala era responsabila pentru o treime din decese in Europa. Odata cu descoperirea antibioticelor antituberculoase, in anii 1940, se credea ca tuberculoza va fi complet eradicata. Dupa o scadere constanta a incidentei in tarile dezvoltate, care a continuat pana in anii '80, in prezent se constata o reemergenta a bolii, in special la persoanele fara adapost, la utilizatorii de droguri intravenoase si la pacientii infectati cu HIV. Acum exista 8 milioane de cazuri de tuberculoza simptomatica iar 3 milioane de decese se inregistreaza in fiecare an. Astfel, TBC este a doua cauza infectioasa de deces in lume, doar SIDA facand mai multe victime.

Se estimeaza, ca o treime din populatia lumii este infectata cu bacilul Koch, iar la cca 5 – 10% dintre acestia infectia latenta progreseaza intr-o forma de boala activa.

Sloganurile abordate in fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva tuberculozei, rimeaza cu prioritatea de moment a perioadei respective, in ceea ce priveste lupta impotriva tuberculozei. Daca in 2000 se cautau „parteneri in actiunile pentru stoparea tuberculozei”, in 2001 strategia DOTS inseamna „vindecarea tuberculozei pentru toti pacientii”, iar in 2002 se milita pentru stavilirea saraciei in lupta impotriva tuberculozei. In 2003 s-a revenit asupra importantei administrarii medicatiei sub directa observare (DOT) in vindecarea bolii, in 2004 fiecare respiratie conta in lupta impotriva transmiterii aeriene a bolii, pe cand in anul 2005 s-a dorit punctarea unui alt aspect: importanta slujitorilor din sanatate, adevarati eroi in aceasta lupta. In 2006 s-a militat pentru o lume lipsita de acest flagel necrutator numit TUBERCULOZA, iar in 2007 s-a atras atentia asupra ubicuitatii tuberculozei. Atentia ultimelor doua editii ale zilei  mondiale a tuberculozei este focusata asupra necesitatii imperioase de a ne unii cu totii eforturile in stoparea acestui flagel. In 2010 sloganul este „Lupta cu tuberculoza continua”.

In acest context, Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare organizeaza pe 24 martie o expozitie de desene pe acesta tema, realizate de copiii angajatilor din aceasta unitate medicala.

T.P.

sursa: www.citynews.ro
http://www.citynews.ro/maramures/sanatate-16/24-martie-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-tuberculozei-76642/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu