Traditii si superstitii in duminica Floriilor

Lifestyle/26 martie 2010/Garbo/

Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim este o sarbatoare frumoasa nu doar pentru ca este plina de primavara, de soare, de oameni care parca regasesc din nou speranta, de natura care isi cere din nou dreptul la viata, nu doar pentru ca reconstituie partial atmosfera marii sarbatori pascale, ci si pentru ca aceasta zi speciala a strans laolalta traditii si superstitii diverse, de mai mare frumusetea si tot dragul.
In duminica care precede sarbatoarea Pastelui, toata suflarea meleagurilor autohtone sarbatoreste Floriile. Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim este o sarbatoare frumoasa nu doar pentru ca este plina de primavara, de soare, de oameni care parca regasesc din nou speranta, de natura care isi cere din nou dreptul la viata, nu doar pentru ca reconstituie partial atmosfera marii sarbatori pascale, ci si pentru ca aceasta zi speciala a strans laolalta traditii si superstitii diverse, de mai mare frumusetea si tot dragul. Da, spiritualitatea romaneasca este autentica si inca este vie. Iar ceea ce face cu adevarat interesante aceste traditii este faptul ca in ele se ingemaneaza atat elemente crestine, cat si precrestine, atat credinte patriarhale, cat si credinte noi, moderne. Am cules pentru voi un buchet splendid de traditii si superstitii legate de aceasta zi speciala pe care il dedicam tuturor celor ce poarta nume de floare, dar nu numai.Traditii si 
superstitii in duminica Floriilor
In ziua de Florii (cunoscuta si sub numele de Duminica Stalparilor), crestinii sarbatoresc intrarea Domnului in Ierusalim, unde a fost intampinat precum un imparat, cu ovatii, flori, ramuri de maslin, curmal, smochin sau salcie (plantele difera in functie de specificul geografic al zonei), chiar daca dupa cateva zile se hotaraste rastignirea Sa pe cruce. Intampinarea Domnului este singurul moment mentionat in Biblie in care Hristos a acceptat ca oamenii sa-i aduca cinstirea cuvenita. Ziua de Florii coincide si cu momentul biruirii mortii caci in sambata care precede sarbatoarea Floriilor are loc Invierea lui Lazar. De aceea, in ziua de Florii, se comemoreaza totodata si mortii.
Chiar daca este considerata o sarbatoare crestina, numele sarbatorii provine din termenul de origine latina Floralia, termen ce desemna o sarbatoare a vegetatiei, cinstita si indragita de romani. Sarbatoarea Floraliei la romani echivala cu biruinta definitiva a iernii de catre primavara, cu inflorirea salciilor, cu revenirea la viata a naturii si cu cinstirea zeitei Flora. Sarbatoarea crestina a asimilat-o insa pe cea pagana, dar in anumite sate ale tarii inca se merge cu Lazarea, colind ce pomeneste de o alta zeitate feminina a naturii, Lazarica, se pare insa ca de origine tracica.

Salcia, planta sfanta si magica. Flori cu puteri miraculoase
Salcia, ca element vegetal, sugereaza deopotriva moartea si viata, curatenia spirituala, fertilitatea, dar si renasterea anuala a vegetatiei. In credinta populara, salcia este o planta indragita si binecuvantata de Maica Domnului pentru ca, dintre toate plantele, a fost singura care a manifestat milostenie fata de Fecioara Maria, facandu-se punte si ajutand-o astfel sa traverseze apele intinse ale unui rau. Traditii si 
superstitii in duminica FloriilorIn aceasta zi, in biserici, se sfintesc florile, ramurile sau coronitele de salcie pe care ulterior crestinii le iau acasa si le asaza la icoane sau in ferestre spre a fi aparati de cele rele si a avea noroc tot anul.
Daca vrei sa-ti cureti trupul si sa-l feresti de potentiale boli, aceasta zi are o semnificatie aparte. Se spune ca florile sfintite in ziua de Florii, adaugate in apa de imbaiat, au un efect benefic asupra organismului, tamaduindu-l. In anumite zone, salcia sfintita in ziua de Florii este purtata de catre barbati la brau ca sa nu ii mai doara mijlocul in timpul muncilor campului. Ramurile de salcam sfintite de Florii au si ele rol fertilizator, fiind indicat sa le amplasezi in dreptul usilor.
In vreme de necaz, cutremur, tunete, fulgere, suparare mare, sperietura se da foc florilor sfintite. De asemenea, conform unui alt obicei datand din perioada precrestina, mugurii ramurilor de salcii sfintite de Florii se ard pentru a-ti feri casa de grindina sau foc. Batranii spun ca cel care imparte flori si ramuri de salcie sfintite semenilor este un om placut lui Dumnezeu. In plus, daca vrei ca in anul in curs sa ai parte de recolte imbelsugate si sa fii ferit de inundatii, grindina sau alte nenorociri, agata in copaci din livada cateva ramuri sfintite de salcie.

Traditii, obiceiuri si superstitii in duminica Floriilor
In credinta populara, vremea de Florii o prefigureaza pe cea de Pasti. Daca va fi soare si cald de Flori, asa va fi si de Pasti. Daca va ploua, iar cerul va fi intunecat – asa va fi vremea de Pasti. Conform unor alte superstitii, este bine sa te impartasesti in aceasta zi si sa ai sufletul deschis si curat, cinstind ziua asa cum se cuvine, daca vrei sa ti se indeplineasca dorintele. In credinta populara, de vor canta broastele de Florii, vara care va urma va fi o vara lunga si frumoasa.

In anumite zone ale tarii, ca si in ajunul Bobotezei, in ajunul Floriilor, fetele nemaritate pun busuioc sfintit sub perna pentru a-l vedea in vis pe cel harazit de Dumnezeu. In alte regiuni, busuiocul se fierbe intr-un vas cu apa in miezul noptii de Florii, iar dupa ce sarbatoarea trece, tinerele fete se spala pe cap cu aceasta apa, pentru a avea un par sanatos si unduitor si pentru a fi placute celui iubit. In alte zone, tot pentru a visa chipul ursitului, fetele mari asezau sub perna flori si muguri de salcie, dar si o oglinda. In unele sate din Banat si Transilvania inca mai exista obiceiul ca fecioarele sa depuna anumite obiecte personale, o oglinda si o camasa curata, la radacina unui par spre a avea noroc in dragoste si a se marita curand. Oglinzile sunt folosite mai apoi in descantecele de iubire si frumusete. Se crede totodata ca daca refuzi sa “tii” aceasta sarbatoare, obrazul iti va fi invadat de pistrui. Traditii si 
superstitii in duminica Floriilor
Nici cei dragi care nu mai sunt printre noi nu trebuie uitati in ziua de Florii si se spune ca pentru a-i ajuta sa-si gaseasca linistea trebuie sa le pomenim numele intr-un lacas sfant, rugandu-ne pentru iertarea lor. Amintirea si sufletele mortilor se cinstesc prin curatarea mormintelor si prin impodobirea cu ramuri de salcam.
De asemenea, se mai crede ca cine va face baie la cap in aceasta zi, in care infloresc copacii, va albi timpuriu, asemenea acestora. Dereticatul sau curatenia in casa sunt interzise si ele daca vrei sa nu iti mearga rau tot anul. Tot de Florii, se scot martisoarele tinute in mana sau la piept timp de o luna de zile si se agata de crengile unui copac in floare.
Femeilor le revine datoria de a framanta placinte, de a le coace la cuptor si de a le imparti celor nevoiasi, iar barbatilor sa agate iarba verde, proaspat rasarita, in dreptul usilor, pentru belsugul si rodnicia recoltelor.
Se spune ca odata trecuta aceasta sarbatoare, urzicile infloresc si nu mai sunt bune de consumat. De aceea, aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Nunta Urzicilor. De asemenea, daca nu vrei sa-ti incarci constiinta cu un pacat mare (pe cruce, Mantuitorul a fost batut cu urzici) este interzis sa mananci urzici in Saptamana Mare. Pentru ca Floriile cad in perioada Postului si in aceasta zi este dezlegare la Peste, aduce noroc sa consumi carne de peste in aceasta zi de duminica. Si nu uita: in cazul in care se intampla sa culegi flori in aceasta zi este bine sa le ceri iertare inainte de a face acest lucru. Legendele autohtone povestesc despre un suflet al florilor...
Foto principala: Hepta.ro 

Sursa: Garbo.ro
http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/3136/Traditii-si-superstitii-in-duminica-Floriilor.hml

..............

SA LE URAM DE ASTAZI LA MULTI ANI TUTUROR SARBATORITILOR!
.........

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu