Expoziţia mondială de la Shanghai:

ROMANIA CA UN MAR VERDEPe malurile râului Huangpu, de la 1 mai până la 30 octombrie, va avea loc cea mai mare expoziţie mondială din istorie. Participă 192 de ţări şi 50 de organizaţii internaţionale, de la Statele Unite la Coreea de Nord, trecând prin Europa, Africa şi Australia. Tema generală, “Un oraş mai bun, o viaţă mai bună”, a influenţat arhitecţii în proiectarea pavilioanelor naţionale, unele mai extravagante decât altele. Shanghai-ul a cheltuit pentru infrastructură, cu acest prilej, 40 de miliarde de euro, pregătind oraşul pentru cei aproximativ 100 de milioane de vizitatori preconizaţi.

Majoritatea statelor participante au decis să se prezinte cu o sinteză a tradiţiei şi modernităţii. 

Unele, ca Spania sau China, vor propune o călătorii multimedia prin istoria lor. Altele, ca Franţa, vor surprinde relaţia dintre vechi şi modern, cu ingeniozitate şi umor, prin tema aleasă, “oraşul sensual”. Pentru a contracara imaginea-şablon a englezilor în China - pălărie melon şi umbrelă -, arhitectul Thomas Heatherwick a conceput un pavilion cu 600 de tije, care se mişcă şi captează lumina. Cât despre Danemarca, ea şi-a mutat “Mica Sirenă” din Copenhaga la Shanghai.

Pentru sculptura lui Edvard Eriksen, a cărei “expatriere” a stârnit destule proteste în ţara de origine, artistul chinez Ai Weiwei a creat un sistem video, călătoria ei urmând să fie proiectată pe un mare ecran în aer liber, după lăsarea întunericului. În pavilionul chinez, de forma unei piramide inversate, de culoare roşie, este proiectat circular un film de propagandă, “China armonioasă”, slogan al regimului comunist al perioadei Hu Jintao.

Pavilionul României, care a strâns comentarii entuziaste sau ironice, în egală măsură, este o imensă construcţie în formă de măr verde, cu o felie decupată. Proiectul îi aparţine arhitectei Andreea Rotaru, iar proiectarea, construcţia şi demolarea lui au însemnat un buget de 2.440.000 euro. El ocupă un spaţiu de 2.000 de metri pătraţi, aflat în Zona C - Zona Europa, America, Africa - şi se învecinază cu cele ale Croaţiei, Austriei, Luxemburgului şi Olandei. Zone indoor şi outdoor, spaţii multifuncţionale sunt destinate reprezentaţiilor culturale, multimedia, evenimentelor şi conferinţelor pe teme economice.

Din neolitic la “Shavale”

În spaţiul expoziţional va fi prezentată dezvoltarea civilizaţiei urbane, de la neolitic, trecând prin perioada medievală (aşezări fortificate, multe dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO) la oraşele moderne.

Bugetul României pentru participarea la expoziţie este de 5 milioane euro. Desfăşurate pe trei direcţii principale, promovare economică, comercială şi turistică, manifestările de la Pavilionul României includ o seamă de evenimente culturale, urmărind împletirea tradiţiei cu modernitatea.

Potrivit informaţiilor de la Ministerul Afacerilor Externe, programul cultural a fost împărţit în patru etape de câte o lună şi jumătate: 1 mai-15 iunie, 16 iunie-31 iulie, 1 august-15 septembrie, 16 septembrie-31 octombrie. În fiecare zi, între orele 10.00 şi 20.00, vor avea loc spectacole folclorice, concerte de muzică clasică, de cameră şi corală, spectacole de pantomimă şi de teatru.

În prima etapă vor fi prezente la Shanghai fanfara “Shavale”, Filarmonica de Stat Oradea - Ansamblul Artistic Profesionist “Crişana”, Orchestra Naţională Radio, Fundaţia Cultural Artistică “Dorna Dorului”, Fanfara 10 Prăjini, Căluşarii Slatinei, Nicolae Voiculeţ, Grupul Iza, Trupa Amadeus, Corul de Copii Radio, Romanian Brass Orchestra, Damian Drăghici, Ţăndărică şi 10 Prăjini, Grigore Leşe.

Manifestările se vor derula în Pavilionul României, patru dintre ele urmând să aibă loc în spaţii de spectacol cu o capacitate de 800-1.200 locuri, ca Music Club, de la Performance Centre (28 mai, 22 iunie şi 17 septembrie) şi Entertainment Hall (29 august).

Ţara noastră este implicată şi în evenimente organizate de Uniunea Europeană, care participă pentru prima dată la o expoziţie mondială în afara graniţelor “bătrânului continent”, cum ar fi “European Multicultural Parade” (9 mai), “European Cinema Festival”, “European Puppet Theater” şi “Mobile Screen”.

Ziua României la Shanghai va fi 29 iulie şi se va desfăşura în prezenţa preşeditelui Traian Băsescu. Ea prevede un Forum Economic destinat mediului de afaceri şi se va încheia cu un spectacol (organizat într-o sală de 2.500 de locuri) în care vor concerta Orchestra Naţională Radio, Corul de Copii Radio, Grigore Leşe şi Damian Drăghici.

La sfârşitul săptămânii trecute, Pavilionul României a fost deschis pentru public, în cadrul unui program de verificare. Aproximativ 10.000 de vizitatori, printre care şi o delegaţie oficială, şi-au manifestat interesul pentru exponate, dar şi pentru evoluţia ansamblului folcloric “Crişana” din Oradea şi a fanfarei Shavale.

În 1937, la inaugurarea pavilionului României la Paris, Dimitrie Gusti spunea, după cum a amintit şi ministrul Theodor Baconsky la o conferinţă de presă, că acesta îşi propune să dea „o imagine fidelă a aportului specific românesc la opera creatoare a umanităţii”. Sperăm că, din punct de vedere cultural, programul, pe care nu am reuşit să-l aflăm mai în detaliu, va răspunde acestui deziderat şi că “specific românesc” nu va însemna cu precădere folclor şi preparate culinare. ...
sursa:www.cotidianul.ro

http://www.cotidianul.ro/expozitia_mondiala_de_la_shanghai_romania_ca_un_mar_verde-113370.html#

...

Sa le uram alor nostri mult succes, cu toate ca, din cate am inteles de la tv, oficialii romani nu(prea) s-au inghesuit sa fie prezenti la deschiderea oficiala a acestei grandioase expozitii...

...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu