Fobii ciudate

4 fobii bizare specifice sexului frumos

 Garbo.ro/6 mai 2010/

De regula, femeile adora sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie sau eisoptrophobia. Nuditatea poate naste uneori temeri nerationale, iar ideea de a fi vazut dezbracata de catre anumite persoane sau de a vedea alte persoane dezbracate se poate transforma la nivel subconstient intr-o spaima de proportii.

Teama este un sentiment firesc ce face parte din natura umana. La nivel constient sau subconstient, fiecare dintre noi se teme de ceva anume. Nu trebuie insa sa se faca confuzie intre frica si fobie. Frica este rationala, iar fobiile sunt irationale, nejustificate, excesive. Chiar daca sunt constientizate, fobiile nu pot fi suprimate peste noapte din subconstientul individului si nici nu pot fi tinute sub control. Netratate, fobiile pot avea un impact negativ asupra vietii cotidiene si pot afecta in mod drastic viata profesionala si chiar sociala a unui individ. Intr-un articol anterior va prezentam cateva din cele mai neobisnuite temeri si fobii ale barbatilor. Pentru ca nici femeile nu sunt straine de tot ceea ce inseamna frica si fobie, va prezentam cateva dintre cele mai bizare fobii carora le cadem prada:
Catoptrofobia - Teama nejustificata de oglinzi
Oglinda a reprezentat dintotdeauna un obiect care a exercitat o fascinatie deosebita asupra oamenilor, fiind asociata la nivelul mentalului colectiv cu misterul, cu neobisnuitul. Dintotdeauna, femeile au adorat sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie, adesea confundata cu eisoptrophobia. Specialistii diferentiaza insa cei doi termeni, catoptrophobia fiind definita drept frica de a trece prin fata unei oglinzi, iar eisoptrophobia ca teama de-a vedea propria imagine reflectata in oglinda.4 fobii bizare 
specifice sexului frumos
Aceasta fobie isi poate avea cauzele in superstitiile legate de acest accesoriu al frumusetii, in filmele sau in credintele populare conform carora spargerea unei oglinzi atrage dupa sine ghinion, iar privitul in oglinda deschide usile unei alte lumi si unei alte dimensiuni. Atunci cand se afla in apropierea unei oglinzi, mai ales atunci cand este suficient de mare incat sa expuna corpul la dimensiunea sa reala sau cand isi suprinde propria imagine intr-o suprafata reflectorizanta cel care sufera de catoptrofobia se panicheaza, transpira subit, devine palid, intampina dificultati in respiratie, este cuprins de frica si de panica. Catoptrofobia poate fi de asemenea declansata si de o trauma emotionala a individului asociate la nivel subconstient cu imaginea oglinzilor.

Gimnofobia – Teama irationala de nuditate
Nuditatea poate naste uneori temeri nerationale in mintea unei femei, iar ideea de a fi vazuta dezbracata de catre anumite persoane sau de a vedea la randul sau alte persoane dezbracate se poate transforma la nivel subconstient intr-o spaima de proportii. Spre deosebire de celelalte fobii, gimnofobia poate fi justificata partial prin faptul ca persoanele in cauza au o parere negativa despre propriul aspect fizic, evitand sa-si expuna trupul complet. Aceasta fobie isi poate avea originile intr-un anumit incident din experienta persoanei respective in care a fost expusa in fata celorlalti, asociind aceasta intamplare la nivel mental cu stanjeneala, cu sentimentele de jena si rusine. Prin urmare, gimofobia a luat nastere ca un mecanism de autoaparare in fata unei traume emotionale legate de expunerea goliciunii.4 fobii bizare 
specifice sexului frumos
Persoanele care sufera de gimnofobie se tem sa faca dus atata timp cat exista posibilitatea de a fi vazuti, se tem sa-si schimbe hainele de fata cu alte persoane, se tem de propria sexualitate. Bataile iregulate ale inimii, greata, incapacitatea de a putea respira sau accelerarea ritmului respiratiei, transpiratie excesiva, groaza – acestea sunt cateva din simptomele care insotesc pacientul atunci cand este expus la scene de nuditate. Viata lor sexuala poate fi serios afectata caci persoanele in cauza sunt extrem de retinute si tematoare atunci cand vine vorba de contacte intime. Nivelul de frica resimtita de pacient variaza insa de la individ la individ.

Menofobia – Teama absurda de menstruatie
Menofobia este o fobie care provoaca jena atunci cand este adusa in discutie. Menofobia poate fi cauzata de o experienta negativa din trecut legata de menstruatie si sangele menstrual, careia i-au fost atasate in mod subconstient sentimente negative si irationale. Printre simptomele cel mai des intalnite ale menofobiei se numara transpiratia excesiva, senzatia de greata si de gura uscata, incapacitatea de a putea respira, teama de a nu muri, pierderea controlului, irationalitatea, comportamentul deviant, absurd, senzatia de detasare de realitate. De asemenea, menofobia se poate manifesta si printr-un atac de panica in toata regula.  Aceasta fobie poate fi vindecata prin hipnoterapie, metoda de psihoterapie ce imbina hipnoza cu sedinte individualizate de consiliere. Prin tratamente specializate, menofobia poate fi minimalizata si adesea eliminata, iar de regula interventiile sunt eficiente si au un efect rapid. Tehnicile de programare neuro lingvistica au si ele un efect pozitiv asupra menofobiei.

Virginitifobia - Frica nejustificata de viol
Mai mult ca sigur ca violul reprezinta un delict sexual ce incalca drepturile si vointa omului. Mai mult ca sigur ca este firesc si de la sine inteles ca o femeie sa se teama de viol. Exista insa cazuri in care teama de viol si de abuzurile sexuale nedorite se transforma in adevarate fobii. Virginitifobia ar putea fi definita drept o teama anormala, irationala si constanta a unei persoane de sex feminin de a nu fi violata. Cauzele virginitifobiei sunt legate de o anumita trauma din experienta persoanei in cauza sau a celor din jur, de expunerea la scene dure de viol din filme sau ziare. Virginitifobia se manifesta prin dificultati in respiratie, prin palpitatii si accelerarea batailor inimii, prin transpiratie excesiva, prin senzatia de slabiciune fizica si de rau general, prin incordare si slabiciune fizica, prin confuzie si ameteala. Aceasta fobie poate afecta serios viata sociala a persoanei respective caci rezulta in inabilitatea de a stabili legaturi interpersonale. Persoana in cauza va evita prezenta persoanelor de sex masculin pe care le considera susceptibile de a comite un viol.
Foto: Hepta.ro

...

http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/3258/4-fobii-bizare-specifice-sexului-frumos.html

...

Cu mult autocontrol si vointa, si, bineinteles, cu ajutor specializat, de multe ori se reuseste depasirea acestor fobii.


...  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu