GOYA LA MUZEUL NATIONAL DE ARTA

Capriciile lui Goya, expuse la MNAR

Capriciile lui Goya, expuse la MNAR
Categorie: Arta si Cultura
7 Aprilie 2010 - 30 Mai 2010, 10.00-18.00
http://www.mnar.arts.ro
"Fatete ale constiintei. Capriciile lui Goya"
  Muzeul National de Arta al Romaniei
  Salile Kretzulescu
  26 martie - 30 mai 2010
  miercuri-duminica, 10.00-18.00
 
  Expozitia prezinta cele 80 de gravuri din celebra serie a Capriciilor, realizata de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828) si publicata in perioada 1797-1799. De un mare impact vizual, aceste gravuri suscita interesul deopotriva cunoscatorilor si celor care le vad pentru prima oara, nu numai datorita valorii artistice si calitatilor tehnice, dar si datorita mesajului moral transmis si titlurilor incitante – cel mai cunoscut fiind Somnul ratiunii naste monstri.
 
  Goya sanctioneaza – cu ironie, amaraciune sau severitate – slabiciunile si viciile umane: coruptia, prostitutia, sarlatania, vanitatea, infatuarea si stupiditatea. Sagetile lui tintesc nu numai masele populare, ci si clerul, inaltii demnitari si aristocratia.
 
  Primele 36 de imagini ating teme precum dragostea, educatia gresita a copiilor, casatoriile de convenienta, cruzimea parintilor, prostitutia, lacomia s.a. Gravurile de la 37 la 42 contin scene in care personajele principale sunt magarii, ca efigii ale imposturii in diverse domenii ale vietii publice si private. In ultimele 38 de planse, Capriciile dezvaluie o lume supranaturala, populata de spirite, vrajitori, calugari si creaturi monstruoase.
 
  Continutul critic al Capriciilor a provocat nemultumirea Inchizitiei, fapt care a blocat raspandirea gravurilor. Plansele au fost retrase rapid din vanzare, iar Goya a daruit regelui placile gravate precum si exemplarele nevandute, salvandu-se astfel intreaga serie.
 
  Gravor talentat si inovator in domeniu, Goya realizeaza Capriciile combinand tehnicile acvaforte si acvatinta, pentru a obtine semitonuri si efecte dramatice de clarobscur.
 
  Gravurile sunt insotite de comentariile originale ale artistului, pastrate in manuscris pe exemplarele din primele tiraje aflate in colectiile Muzeului Prado si ale Bibliotecii Nationale din Madrid, care explica titlurile, uneori enigmatice, sau completeaza mesajul imaginii.
 
  Seria expusa acum la Bucuresti a fost imprimata in 1929, intr-o editie limitata, cu ocazia Expozitiei Universale de la Sevilia.

....
http://www.pubbing.ro/eveniment/bucuresti/capriciile-lui-goya-expuse-la-mnar
....

Arta...face bine in vremuri de rastriste! 

...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu