UN NOU DISPOZITIV DE DEPISTARE A CANCERULUI. INVENTAT DE O ROMANCA!

Garbo.ro/10 mai 2010/

De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea cancerului

   O romanca a inventat un dispozitiv care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute si a fost desemnata “cea mai buna femeie inventator” a anului la Targul de Inventii de la Geneva. Este vorba despre doamna cercetator Raluca-Ioana van Staden.


Dar ea nu este doar “cea mai buna femeie inventator” a anului, este poate si cel mai apreciat roman al momentului, pentru ca stirea trofeului castigat la Geneva a generat adevarate ovatii si sentimente reale de mandrie nationala.
Dispozitivul inventat de cercetatoare impreuna cu sotul ei Jacobus Frederick van Staden, este un senzor care poate determina existenta cancerului in corpul uman, in mai putin de 6 minute si inainte ca boala sa fie declansata in corp.

Acesta este motivul pentru care am vrut neaparat sa o cunoastem pe Raluca-Ioana van Staden, cea mai in masura sa ne vorbeasca despre inventia care ar putea fi revolutionara in lumea tratarii cancerului, mai ales ca, depistata precoce, boala are mari sanse de vindecare.
De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea canceruluiAm intalnit-o pe cercetatoare dupa un periplu pe coridoarele intunecoase ale Institutului de Chimie si Fizica. “In spatele usilor inchise, cercetatorii fac probabil descoperiri care de cele mai multe ori raman in anonimat”, am gandit atunci. Raluca van Staden ne-a intampinat cu un zambet larg si pozitiv. Este de altfel, una dintre cele mai calde persoane pe care le-am intalnit. Cu foarte multa rabdare a explicat detaliile proiectului castigator la Geneva, dar, zambind timid, a vorbit si despre pasiunea ei de… pianista.
“Arta de a canta se imbina perfect cu arta analizelor chimice”, imi spune doamna Van Staden, cuvintele ei parand sa confirme idealul lui Herman Hesse, din “Jocul margelelor de sticla”, unde stiinta este totuna cu muzica.

Cu aceeasi pasiune, Raluca-Ioana van Staden a vorbit despre munca de cercetare atat de solicitanta, dar in aceeasi masura atat de frumoasa. Este genul de om care poate insufla patima in randul tinerilor pentru chimie, un domeniu fascinant, fara de care nu se poate face nimic in lumea asta si care mai ales, isi aduce aportul pentru evolutia medicinei.
Cercetatoarea spera ca dispozitivul premiat la Geneva, aflat acum in stare de laborator, sa fie in final foarte ieftin si in acelasi timp “sa poata fi folosit de catre oricine la orice ora din zi si din noapte”.
Senzorul va fi produs din punct de vedere tehnologic, impreuna cu MB Telecom, o companie romaneasca, de asemenea foarte apreciata pe plan international si castigatoare a unui trofeu la Salonul de Inventii de la Geneva, anul trecut. Asistam deci, la nasterea unui produs revolutionar pentru lupta cu cancerul, pur romanesc. 

Raluca-Ioana van Staden a participat in ultimii trei ani la 6 proiecte nationale de cercetare si a coordonat proiecte de cercetare in Africa de Sud, la Universitatea din Pretoria.
Doamna van Staden a obtinut in cadrul Facultatii de Chimie, din cadrul Universitatii din Bucuresti, diplomele de licenta si de doctorat, dar a urmat si cursurile unei a doua facultati, studiind Pian si Pedagogie muzicala in cadrul Universitatii Nationale de Muzica, urmate de un master in Compozitie, dupa cum noteaza 9am.ro.

De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea canceruluiIn prezent lucreaza la PATLAB, prescurtarea pentru Laboratorul de Tehnologie Analitica de Proces, filiala din Bucuresti a Institutului de Electrochimie si Materie Condensata Timisoara, o parte a activitatii sale desfasurandu-se in prezenta studentilor. Anul trecut a fost si castigatoarea unui premiu pentru cercetare, la Gala Premiilor in Educatie organizata de catre Fundatia Dinu Patriciu.

Iulia Sima: Puteti sa imi explicati in ce consta mai exact, descoperirea dumneavoastra, acest dispozitiv pentru detectarea cancerului in organism, premiat la Geneva?
Raluca-Ioana van Staden: Este vorba despre un senzor. Aceasta este denumirea corecta. Este un senzor pentru determinarea cancerului inainte ca boala sa se manifeste in corp. El determina biomarkerul care este asociat cu un anumit tip de cancer si care se gaseste in sange, atunci cand exista o forma de cancer in corp. Poate descoperi cancerul la ovare, la sani, pe cel gastro-intestinal si de prostata.
IS: De la ce a pornit ideea realizarii unui astfel de dispozitiv?
RIvS: Ideea realizarii acestui produs mi-a venit la Universitatea din Pretoria, acolo unde era nevoie de un dispozitiv special care sa depisteze boala foarte repede si sa fie accesibil si in zonele rurale. Dupa 12 ani de cercetare, din fericire, finalizarea proiectului s-a facut aici in Romania.


S: Finantarea cercetarii a fost facuta de catre autoritatile romane? RIvS: Senzorul premiat este produsul unui proiect de cercetare castigat prin competitia organizata de catre Centrul National pentru Management de Programe in cadrul Programului “PN II, parteneriate”.
De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea canceruluiIS:  Aceasta aplicatie poate fi extinsa si la alte boli?
RIvS: Da, ne gandim sa extindem aplicatiile senzorului si la alte boli. Chiar am primit o propunere de colaborare din partea unui medic, pentru a depista si hepatita, prin aceasta metoda.

IS: Pe intelesul tuturor, cum va fi folosit acest senzor?
RIvS.: Se preleveaza sangele ca pentru orice analiza si in proba de sange se introduce senzorul. Raspunsul senzorului va fi corelat cu tipul de cancer si cu cantitatea de biomarker regasita in sange.
IS: Din presa am aflat ca acest dispozitiv, nu este doar foarte eficient, dar si foarte ieftin. Adica, in prezent, costurile sale de laborator sunt de mai putin de un euro. Puteti sa imi spuneti, estimativ, care va fi costul final al senzorului?
RIvS: Nu stim cat va costa in final. Este vorba despre materialele folosite si de tehnlogia care va fi folosita pentru implementarea ideii. Noi vrem insa sa mentinem costul senzorului la sub 1 euro. Vrem sa facem un dispozitiv care sa fie usor utilizat de catre oricine, la orice ora din zi si din noapte. Este posibil ca el sa fie distribuit si in farmacii, insa despre aceasta trebuie discutat foarte serios cu autoritatile de reglemenare in domeniul medical.
IS: Cu ce companie veti colabora pentru realizarea produsului final?
RIvS: Compania este MB Telecom. Ei au castigat Marele Premiu la Geneva, anul trecut, cu inventia unui dispozitiv de scanare a autovehiculelor.
IS: Cat de repede va fi gata produsul final?
RIvS: Nu stim exact in acest moment, insa vrem sa acceleram totul pentru ca toata lumea stiintifica este canalizata pe detectia cancerului. Toti cercetatorii se canalizeaza acum pe detectarea bolii, prin analiza sangelui. Sunt cel putin zece grupuri de cercetatori care lucreaza in toata lumea, in Singapore, in Israel, de exemplu. Sunt destui care lucreaza si care isi doresc sa faca acelasi lucru ca si noi, sa determine direct din sange existenta bolii in organism, inainte ca ea sa fie declansata.

IS: Dumneavoastra de ce ati fi cu un pas inaintea celorlalti cercetatori?
RIvS: Noi nu facem niciun fel de prelucrare a sangelui. Pur si simplu se introduce senzorul in proba de sange si atunci, prin semnalul generat de senzor se poate vedea ce biomarker exista si in ce cantitate.
IS: Exista si contestatari ai acestei formule de determinare a cancerului. Cum comentati pozitia lor?
RIvS: Testele clinice vor demonstra ca se poate folosi. Biomarkerii se determina din sange/ser in laboratoarele de analiza clinica, dar intr-un stadiu mai avansat al bolii.
IS: Stiu ca la crearea acestui dispozitiv a participat si sotul dumneavoastra, Jacobus Frederick van Staden. Cum este munca de echipa intre doi cercetatori, sot si sotie?
RIvS: Noi facem o echipa foarte buna si in laborator, si in viata. Am contribuit amandoi la aceasta inventie. De obicei ne completam foarte bine, unul pe celalalt.
IS: In ce maniera s-a imbunatatit vizibilitatea ideilor dumneavoastra, dupa participarea la prestigiosul targ de inventii de la Geneva?
RIvS: Prezenta la Saloanele Internationale de Inventii in Standul Romaniei, care este manageriat de catre Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica, a fost un inceput pentru colaborari pe care noi le consideram foarte valoroase. Castigarea premiilor a crescut vizibilitatea nu numai a ideilor prezentate, dar si a laboratorului unde lucram si implicit a Institutului National de Cercetare pentru Electrochimie si Materie Condensata.
IS: Apoi, viata dumneavostra de cercetator o impartiti si cu aceea de muziciana. Cantati la pian. Cum se explica aceasta imbinare speciala intre arta si cercetare?
RIvS: Arta se manifesta in analiza chimica prin gasirea unei solutii simple la o problema complexa – astfel, procesul de creatie este un punct comun. Trebuie insa multa seriozitate si munca in ambele domenii.
....
http://www.garbo.ro/articol/Cariera/3271/De-vorba-cu-femeia-care-revolutioneaza-tratarea-cancerului.html
...


Categoric avem cu cine si de ce sa ne mandrim, dar e mare pacat ca multe dintre inventiile romanesti raman la stadiul de proiect castigator de medalii, sau ca, si mai rau, ar putea...profita altii de inventiile romanilor nostri...

Sa speram ca inventia de fata va avea o soarta fericita, in beneficiul pacientilor si al Romaniei, desigur.

...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu