Dan Diaconescu, din arest preventiv în studioul OTV

Realizatorul OTV a fost eliberat din arest aseară, după o zi de dezbateri pline de excepţii judiciare şi scene de umor, la tribunal. Doru Pârv, "clarvăzătorul", n-a prevăzut că va rămâne în arest.

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a fost eliberat ieri-seară din arest preventiv, după ce judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis recursul depus de acesta. "Clarvăzătorul" Doru Pârv rămâne, în schimb, în arest. Totul s-a judecat timp de aproape şapte ore, într-o atmosferă care, pe holul din faţa sălii de judecată, aducea cu o splendidă zi de vot la sat. Deznodământul a venit la ora 20.00, în uralele angajaţilor şi vedetelor OTV, prezenţi să-şi susţină şeful.


Îmbulzeală la proces

Ora şi locul procesului fuseseră anunţate, pe o bandă roşie, de postul OTV, încă de cu seară. Astfel, la orele prânzului vreo douăzeci de susţinători înarmaţi cu mici portrete de-ale "domnului Dan" se adunaseră în jurul unei portavoci pentru a striga: "Diaconescu, nu uita, prostimea e de partea ta!", "Dane, ţara e a ta!" şi îndrăgitul "Ru-şi-ne! Ru-şi-ne!".

Micul protest era întreţinut de un bărbat tuciuriu, cu cravată, care nu s-a sfiit să treacă de la evenimentele de actualitate la câteva accente din trecut. "Năstase, să-ţi fie şi ţie ruşine că ai închis OTV-ul acum câţiva ani!", s-a ambalat omul. O doamnă cu ochelari şi părul prins în coc a intervenit, vigilentă: "Lasă, dom’le, astea! Important e să-l elibereze azi pe domnul Dan". Părere împărtăşită şi de celelalte doamne aflate la faţa locului.

Era deja ora 13.30, şi grupul de protestatari - "umflat" şi de cei aproape 30 de angajaţi ai OTV, îmbrăcaţi în tricouri roşii cu "Televiziunea poporului" - a luat cu asalt completul de judecată. Aici, căldură, îmbrânceli, replici de genul: "Staţi, că murim!". Majoritatea celor prezenţi au fost însă împrăştiaţi de jandarmi, la ordinul preşedintelui de complet, judecătoarea Ana-Maria Trancă. Aceasta a considerat că "solemnitatea este perturbată". Odată rezolvată zarva de pe hol, Dan Diaconescu a intrat în sala de judecată în uralele angajaţilor OTV. I-a salutat, de data asta fără cătuşe, cu semnul optimist "OK".

Despre "pericolul public" DD


Dincolo de detaliile juridice, procesul a căpătat accente comice. Avocaţii au invocat, timp de două ore, excepţii şi vicii de procedură, în timp ce procurorul Gheorghe Bocşan a insistat asupra pericolului social pe care l-ar reprezenta cei doi dacă s-ar afla în libertate.

"Diaconescu este patronul unei televiziuni, face ce vrea acolo, nu-i pasă de autorităţi, are mii de amenzi neplătite la CNA, face declaraţii halucinante. De-aia e un pericol", a precizat procurorul. El s-a arătat jignit de caracterizările pe care i le-au făcut diverşi invitaţi ai postului OTV în urma arestării lui Diaconescu: "copil tâmpit", "limbric" sau "cap de râmă fără creier".

A încheiat cu un citat, tot de la OTV: "S-a spus: «Cineva o să intre cu o armă într-o judecătorie într-o zi şi o să facă crimă»". "Dacă asta se întâmplă când nu e Dan Diaconescu acolo, gândiţi-vă cum e când este!", a adăugat anchetatorul.

Diaconescu a stat pe toată durata pledoariilor tăcut. De alături, "clarvăzătorul" Dorel Pârv a fixat un punct din perete, gânditor. Pârv a reacţionat în şoaptă: "Nu pot să cred...", doar când procurorul a reluat proba legată de promoul făcut de Diaconescu, prin care anunţa că urma să dea imagini cu averea primarului din comuna Zărand, "denunţătorul şantajului".

La final, pe acelaşi ton consacrat din emisiuni, patronul OTV a expus că e convins că procurorul "are o ură" faţă de el şi faţă de averea sa şi ca dovadă stă faptul că, "la audieri, a avut loc un eveniment extraordinar": procurorul "s-a bucurat de arestare ca un toreador care a ucis taurul". "A spus că eu aduc numai infractori la emisiune. Dacă pot fi numiţi infractori Băsescu sau Boc, atunci...", a spus Diaconescu. Înainte ca judecătorii să delibereze, Pârv, prezentat de procuror drept un recidivist, a insistat, dincolo de argumente ca "nu sunt un vrăjitor, am diplome de la patru institute de parapsihologie": "Sunt un om credincios, vă jur cu mâna pe suflet: Dan Diaconescu nu are nicio vină".

"Cazul ăsta ar putea fi tradus: un ziarist acuză
de corupţie un primar. DNA arestează ziaristul.“,
DAN DIACONESCU, patron OTV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu