A fost odata ca niciodata...un balaur bondoc...

 evz.ro/vineri, 3 septembrie 2010/ 

O nouă descoperire în Alba: vertebra celei mai mari "bestii zburătoare"

O nouă descoperire în zona Sebeşului. După ce cercetătorii au anunţat găsirea scheletului unei noi specii de dinozaur care a primit numele de "balaurul bondoc", România se poate lăuda cu o nouă descoperire importantă. O vertebră cervicală aparţinând celui mai mare Pterosaur (reptilă zburătoare) din lume.
Paleontologul clujean Matei Vremir, cel care a descoperit fragmentul osos, a declarat, pentru Mediafax, că descoperirea a avut loc în anul 2008, dar că, din motive obiective, nu s-a reuşit publicarea informaţiilor într-o revistă de specialitate pentru a fi omologată.
Anvergura aripilor, de 16 metri
Pterosaurul a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani şi avea o anvergură impresionantă a aripilor.
Dimensiunea vertebrei este de două ori cât cel mai mare Pterosaur găsit până acum în America de Nord, denumit Quetzalcoatlus, după zeul zburător aztec, potrivit lui Vremir.
"Se pare că avem de-a face cu cea mai mare «bestie zburătoare», deşi îţi pui întrebarea cum putea să zboare un asemenea animal care ajungea la dimensiunile unui avion ca anvergură? Chiar dacă anvergura aripilor era de circa 16 metri, probabil că acest Pterozaur nu cântărea mai mult de 100 de kilograme pentru că era aproape imposibil să zboare altfel. În această toamnă va fi confirmată descoperirea", a explicat paleontologul clujean.
În acest moment, specialiştii români lucrează împreună cu echipe din Marea Britanie şi Germania pentru a finaliza publicarea şi omologarea descoperirii.
Tot în zona Sebeşului a fost descoperit anul trecut scheletul fosilizat al unui dinozaur prădător care a trăit cu 65 de milioane de ani.
Specia de dinozaur a fost numită "balaur bondoc" deoarece, în ciuda dimensiunilor neimpresionante (lungime de circa 2 metri), prezintă muşchi foarte puternici. Aceşti muşchi, alături de ghearele foarte lungi şi ascuţite, făceau balaurul bondoc un excelent dinozaur vânător. Citiţi mai multe despre noua specie de dinozaur.
Citiţi un interviu cu Zoltan Csiki, de la Laboratorul de Paleontologie al Universităţii din Bucureşti, co-autor al studiului care anunţa descoperirea "balaurului bondoc".

...
http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-noua-descoperire-in-romania-vertebra-celei-mai-mari-bestii-zburatoare-904969.html
...
Descoperirile arheologice de pe plaiurile romanesti devin, se pare, din ce in ce mai interesante(...)
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu